Foto: TT

Malala-feber i Oslo

Uppdaterad
Publicerad

Intresset var kolossalt när de två fredspristagarna höll presskonferens i Oslo under tisdagen. SVT:s utsända Marit Hübinette var på plats och kunde berätta att hon själv knappt kom in.

– Det blev bråk med vakterna. Inte ens alla reportrar från andra länder kunde komma in.

– Om ett barn är i fara då är hela världen i fara. Om ett enstaka barn saknar utbildning då är inte världen upplyst, menade årets fredspristagare Kailash Satayarthi på dagens presskonferens i Oslo inför onsdagens prisutdelning.

Malala Yousufsay från Pakisatan och Kailash Satayarthi från Indien får i morgon Nobels fredspris för deras arbete mot förtryck mot barn och ungdomar, för barns rätt till utbildning.

Nobel 2014

”Viktigt för miljontals barn”

De tackade Nobel-kommitteen för att man valt att ge priset till dem som ett tecken på att barnen behöver hjälp.

– Priset är viktigt för miljontals barn som förvägras en barndom, som förvägras frihet, utbildning och hälsa, sa Kailash Satayarthi.

– Vi har rätt att gå i skola, något vi förtjänar. Varför är det så i denna värld att många barn förnekas utbildning. De önskar bara papper och penna, inte datorer och läsplattor, sa Malala Yousufsay.

Mycket gemensamt

De två pristagarna såg sig själva som komplement.

– Malala som är 17 år gammal har 60 år kvar att kämpa för barns rättigheter och jag som är 60 år gammal har 17 år kvar att göra samma sak menade Satayarthi.

De tycker det är mycket viktigt att kämpa för barn rättigheter, att det ger resultat, att man kan påverka rättssystemen och attityderna.

”Islam är en fredlig religion”

Malala Yousufsay berättade som svar på en fråga att Islam är en fredlig religion, för solidaritet och humanism.

– Det finns de muslimer som inte riktigt förstår religionen, de har inte studerat den. Islam handlar om att studera saker, att upptäcka världen. Många är indoktrinerade och har inte fått studera.

Du har makt att påverka

Kailash Satayarthi menade att vi som konsumenter har makt och illustrerade med ett exempel.

– För 15, 20 år sedan fanns det mer än en miljon barn inom mattindustrin i Bangladesh, Indien och Pakistan. I dag är antalet nere i 250.000 barn, berättade han. Detta därför att många protesterat.

– Som konsument kan du säga till affärsinnehavaren att du inte vill köpa skor, kläder eller leksaker som tillverkats av barn. Varorna ska vara miljövänliga och tillverkade i en arbetarvänlig miljö, föreslog Satayarthi.  

Pristagarnas arbete

Malala Yousafzai sköts i huvudet för två år sedan i ett attentat utfört av en taliban i Pakistan efter att hon vägrat hörsamma extremistgruppens förbud mot skolgång för flickor. Hon bor idag i England och kämpar för barns rätt till utbildning. Hon är också den yngste fredspristagaren genom tiderna.

Kailash Satyarthi har sedan 1990-talet arbetat mot barnarbete och hans organisation Bachpan Bachao Andolan ska ha bidragit till viktiga internationella konventioner om barns rättigheter. Kailash Satyarthi uppges ha räddat tiotusentals barnslavar och utvecklat framgångsrika metoder för deras rehabilitering och utbildning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobel 2014

Mer i ämnet