Foto: TT

Malala omtvistad i hemlandet

Uppdaterad
Publicerad

I Malala Yousafzais hemland Pakistan är synen på den nyblivna Nobelpristagaren komplex.

Många ser henne som en förkämpe för rätten till utbildning och hon är en förebild för flickor. Men många är också misstänksamma mot henne.

– Människor i Pakistan är av uppfattningen att hon arbetar för Väst, de är misstänksamma mot henne, säger journalisten och statsvetaren Raja Faisal.

”Vissa tror att hon används av CIA”

I år liksom i fjol har rubrikerna i pakistanska medier inte varit särskilt stora, trots att landet har en så högt rankad fredspriskandidat. Faisal säger att både regeringen och landets mäktiga militär stödjer Malala Yousafzai och hennes kamp, men att det är annorlunda på landsbygden.

– Vissa tror att hon används av CIA för trumma upp stöd för drönarattackerna i Pakistan och kriget mot terrorismen, som många här ser som ett krig mot islam, säger han.

Han lägger till att vissa anser att Malala Yousafzais historia, om hur hon sköts i huvudet av en taliban för sin kamp för flickors skolgång, har använts för att måla upp en bild av pashtunerna som brutala. Både Yousafzais familj och de allra flesta talibaner är pashtuner.

Inga jätterubriker i pakistanska medier

Pakistanska medier har förvisso fredspriset på sina förstasidor. Men det är inga jätterubriker, priset till Malala ges större utrymme på till exempel BBC:s och The New York Times hemsidor.

Pakistanska tidningen The Dawn har en bildsatt frågetävling med överskriften ”Hur väl känner du Malala?”. I kommentarsfältet finns både bu och bä om pristagerskan: ”Jag har inget behov alls att känna henne”, skriver en läsare. ”Barn ska inte tvingas kämpa för sina rättigheter som Malala”, skriver en annan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.