Här är årets fredspristagare

Uppdaterad
Publicerad

Det blir pakistanska Malala Yousafzai och indiska Kailash Satyarthi som tilldelas årets fredspris.

Malala Yousafzai sköts i staden Mingora i Pakistan av lokala talibaner 2012 på grund av sitt engagemang för flickors utbildning. Hon hade börjat uppmärksammas på grund av sina åsikter som beskrev livet under talibanernas ockupation över området och deras syn på flickors utbildning.

Hon vårdades i Birmingham i Storbritannien och blev snabbt en symbol för flickors rätt till utbildning.  Efter att ha tillfrisknat och fått uppmärksamhet och flera priser världen över blev hon snart också för många en favoritkandidat till Nobels fredspris. Men hon fick aldrig priset 2013, enligt många på grund av hennes låga ålder och hotbilden som finns mot henne. 

Nobel 2014

I ett tal i FN riktiade hon sig direkt till talibanerna som sköt henne. Hon pratade om att hennes kamp för att alla flickor ska få gå i skolan inte kommer att ta slut.

– En penna kan förändra världen, sa hon bland annat i talet.

Fakta

Kailash Satyarthi

 * Den indiske aktivisten mot barnarbete Kailash Satyarthi föddes den 11 januari 1954 i Vidisha i Indien.

 * Han har varit aktiv i kampen mot barnarbete i landet sedan 1990-talet och driver bland annat organisationen Bachpan Bachao Andolan som jobbar med att befria barn från slavliknande förhållanden.

 * Han tilldelas Nobels fredspris 2014 tillsammans med pakistanskan Malala Yousafzai för deras kamp mot förtryck av barn och ungdomar samt alla barns rätt till utbildning.

 * Satyarthi bor i New Delhi. (TT)

Malala Yousafzai

* Malala Yousafzai föddes den 12 juli 1997 i Swatdalen i Pakistan. Hon blev känd när hon för BBC:s räkning under pseudonym bloggade om talibanstyret i sin hemstad Mingora. Hennes kamp för rätt till utbildning belyste situationen för tiotusentals flickor som nekades skolgång av militanta islamister.

 * Den 9 oktober 2012, när hon var på väg hem med en skolbuss, sköts hon i huvudet. Talibanerna tog på sig ansvaret för mordförsöket, men ingen greps i samband med dådet.

 * Hon flögs till Storbritannien för specialistvård. Hon har återhämtat sig och börjat skolan i Birmingham, där familjen bor tills vidare.

 * Hon har fått flera utmärkelser, bland annat EU-parlamentets Sacharov-pris.

 * I oktober förra året kom hennes bok ”Jag är Malala” ut på svenska. Titeln är ett svar på den fråga som talibanen som sköt henne ställde, nämligen ”Vem är Malala”. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobel 2014

Mer i ämnet