Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det här är hydroxiklorokin – malariamedicin, effektiv mot autoimmuna sjukdomar – och livsfarlig om den används felaktigt. Foto: TT/Stefan Zimmermann, KI

Professorn om behandling med malariamedicin: ”Man kan gå bort av ingen anledning”

Uppdaterad
Publicerad

President Trump tar medicinen i förebyggande syfte. Brasilien planerar att behandla coronapatienter med medicinen på bred front.
Men forskarna varnar för användning av malariamedicinen hydroxiklorokin.
– Man kan gå bort av ingen anledning, säger Mats Wahlgren, professor på Karolinska institutet, om riskerna.

I måndags meddelade USA:s president att har tar hydroxiklorokin i förebyggande syfte mot coronaviruset.

– Jag tar ett piller om dagen, vad har jag att förlora, sa han under en presskonferens.

Hydroxiklorokin är ett läkemedel som används vid behandling av malaria och vissa autoimmuna sjukdomar, och det finns en liten förhoppning att läkemedlet även kan hjälpa mot covid-19. Men i dagsläget finns inga vetenskapliga bevis för att det har effekt.

– Det finns en möjlighet att det kanske fungerar, men man måste ju göra en undersökning. Man kan inte äta vad som helst på en höft, det är inte förenligt med vad man bör göra, säger Mats Wahlgren, professor i smittskydd och parasitologi på Karolinska institutet, som forskat på malaria i snart 30 år.

Biverkningar på hjärtat

Om man tar hydroxiklorokin mot covid-19 riskerar man i stället allvarliga biverkningar. Läkemedlet kan få hjärtat att slå oregelbundet eller till och med stanna upp.

– Man kan få hjärtproblem och man kan gå bort av ingen anledning för att man har tagit läkemedlet, säger Mats Wahlgren.

Innan en person får medicinen mot malaria görs alltid en bedömning utifrån personens hälsotillstånd. Om personen har hjärtproblem finns andra läkemedel att tillgå.

Brasilien utökar användningen

Men Donald Trump är inte ensam om att tro på hydroxiklorokin. Under onsdagen väntas Brasilien införa nya riktlinjer som godkänner en utbredd behandling av coronapatienter med hydroxiklorokin, enligt Reuters.

– De vill ha någonting att komma med. De som inte är insatta och inte förstår situationen har ingen aning. Det är ett sätt att lura folk, säger Mats Wahlgren.

Att ta efter Donald Trump och äta medicinen i förebyggande syfte, är inte att rekommendera, anser även Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi.

– När man ger olika typer av behandlingar väger man nyttan mot risken och i det här fallet finns det uppenbara risker, därför är det ytterst tveksamt om man ska ta det om man är frisk just i förebyggande syfte, för det kan ge problem med hjärtat till exempel, säger hon i Morgonstudion.

Läkemedelsverket: ”Inga robusta slutsatser”

Läkemedelsverket avråder också från användning av hydroxiklorokin vid egenvård och anser att det bara ska användas på patienter med covid-19 i kliniska studier.

”Tillgängliga data i nuläget medger inga robusta slutsatser om klinisk effekt och säkerhet vad gäller klorokin och hydroxiklorokin vid behandling av patienter med covid-19,” skriver de på sin hemsida.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Emma Frans om Trumps uttalande: "Väldigt tveksamt" Foto: SVT

Läkemedlet användas vid behandling av malaria och vissa autoimmuna sjukdomar, som till exempel de reumatiska sjukdomarna SLE och RA.

Hos malariapatienter hindrar medicinen parasiten från att skapa ett pigment och kan den inte skapa pigmentet får den svårt att överleva.

Hos personer med autoimmuna sjukdomar hjälper hydroxiklorokin till att lugna immunförsvaret.

Coronaviruset kan skapa en överreaktion på immunförsvaret, precis som autoimmuna sjukdomar. Därför finns en förhoppning att läkemedlet även skulle kunna hjälpa till att lugna immunförsvaret även vid allvarlig covid-19.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet