En pendlare i Kuala Lumpur passerar en affisch med budskapet att inte sprida falska nyheter. Foto: TT

Malaysia inför fängelse för falska nyheter

Uppdaterad
Publicerad

Upp till sex års fängelse kan bli straffet för den som sprider falska nyheter i Malaysia, sedan parlamentet röstat igenom en kritiserad lagändring.

Kritiker hävdar att lagen kommer att användas för att tysta oppositionen och inskränka yttrandefriheten inför valet, något som avvisas av regeringen.

– Den här lagen är till för att skydda allmänheten från falska nyheter och samtidigt tillåta yttrandefrihet enligt konstitutionen, sade justitieminister Azalina Othman Said till parlamentet.

Falska nyheter definieras som ”nyheter, information, data eller rapporter som är helt eller delvis falska”.

Kan ge fängelse

Den som överträder förbudet kan dömas till böter på motsvarande över en miljon kronor, eller upp till sex års fängelse, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Lagen uppges täcka digitala publikationer och sociala medier, och riktar sig mot de som med ont uppsåt sprider falska nyheter i och utanför Malaysia – inklusive utlänningar – om Malaysia eller malaysiska medborgare drabbas.

Andra länder överväger

FN:s specielle rapportör för uttrycks- och åsiktsfrihet, David Kaye, manade under måndagen den malaysiska regeringen att inte förhasta införandet av lagen.

Malaysia är ett av världens första länder att införa lagstiftning mot falska nyheter, enligt Reuters. Andra länder i Sydostasien, däribland Singapore och Filippinerna, överväger nu liknande lagstiftning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.