Kim Jong-Nam, halvbror till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, dog på Kuala Lumpurs flygplats efter att han angripits av två kvinnor som höll en trasa, med vad man tror var ett snabbverkande gift, över hans ansikte. Foto: TT

Malaysier förbjuds lämna Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea förbjuder alla malaysiska medborgare att lämna landet, rapporterar statliga medier.

Malaysia svarar med att hindra Nordkoreas ambassadsanställda från att lämna landet.

De två länderna har tidigare haft en nära relation, men giftmordet på Nordkoreas diktator Kim Jong-Uns halvbror Kim Jong-Nam har utlöst en diplomatisk kris.

”Alla malaysier i Nordkorea kommer tillfälligt vara förbjudna att lämna landet fram till att händelsen i Malaysia är helt löst”, meddelar det nordkoreanska utrikesdepartementet enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Kim Jong-uns halvbror död

”Ingen anställd vid Nordkoreas ambassad tillåts lämna landet”, meddelar Malaysia som ett snabbt svar.

Sydkorea har lagt skulden för mordet på Nordkorea, och Malaysia har velat förhöra flera nordkoreaner, men den enda som har gripits har sedan släppts på grund av brist på bevis.

Två nordkoreaner, som Malaysia vill förhöra med anledning av mordet, gömmer sig på Nordkoreas ambassad i Kuala Lumpur, enligt Malaysias polischef.

– Hur mycket längre vill de gömma sig på ambassaden? Det är en tidsfråga innan de kommer ut, säger polischefen Khalid Abu vid en presskonferens.

Han säger att nordkoreanska myndigheter inte samarbetar med utredarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kim Jong-uns halvbror död

Mer i ämnet