Rutt fanns i kaptenens hemmasimulator

Uppdaterad
Publicerad

De malaysiska myndigheterna medger för första gången att en av piloterna i det försvunna planet MH370 hade inprogrammerat rutten för där planet tros ha försvunnit i sin flygsimulator hemma.

Det malaysiska planet som var på väg från Malsysias huvudstad Kuala Lumpur till Peking med 227 passagerare ombord den 8 mars 2014,  tros ha försvunnit söder om Indiska oceanen där den ska ha kraschat.

Australiska tjänstemän som övervakat letandet efter planet den senaste månaden har tidigare meddelat  att data som man hittat i kapten Zaharie Ahmad Shahs simulator omfattade en flygrutt till den södra delen av Indiska oceanen. Något som malaysiska myndigheter vid tillfället förnekade.

Malaysiskt plan försvann

Men i går medgav den malaysiske transportministern för lokala journalister att rutten fanns i hemmasimulatorn.

Simulerat flygningen en månad innan

Han sa också att det fanns ”tusentals” andra rutter i simulatorn  och att det inte finns något bevis för att Zaharie flög planet till det området söder om Indiska oceanen och medvetet kraschade det.

New York Magazine rapporterade förra månaden att analyser gjorda av FBI av hemmasimutaorn visade att Zaharie hade genomfört ett simulerad flyg till den södra delen av Indiska oceanen mindre än en månad innan planet försvann i en snarlik rutt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malaysiskt plan försvann

Mer i ämnet