Foto: Scanpix

Malmström: ”Ord måste omsättas i handling”

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingkatastrofen i Lampedusa gör att Cecilia Malmström efterlyser snabbt agerande från EU.

Flyktingkatastrofen i Lampedusa har fört upp frågan om fler lagliga vägar in i Europa, större räddningsinsatser i Medelhavet och mer resurser högt på EU:s dagordning, skriver EU-kommissionären Cecilia Malmström på Dagens Nyheters debattsida inför torsdagens EU-toppmöte. Nu vill hon se snabbt resultat.

”När EU:s statschefer nu träffas gäller det att ord omsätts i handling”, skriver hon. ”Det går inte att bara beklaga och fortsätta som vanligt”.

Centrala frågor

EU-kommissionen har ringat in några frågor som Cecilia Malmström hoppas att toppmötet ska ta upp.

Kommissionen vill ha omfattande sök- och räddningsinsatser i Medelhavet, från Cypern till Spanien, för att båtar, också små och rangliga farkoster, ska kunna upptäckas och undsättas tidigare och liv räddas.

Alla EU-länder måste avsätta både ekonomiska och tekniska resurser om räddningsinsatserna ska fungera. Hur mycket som kommer att krävas utreds just nu.

Kommissionen vill också att stats- och regeringscheferna diskuterar hur samarbetet med asylsökandes ursprungs- och transitländer ska kunna öka. Ett partnerskap för bättre rörlighet mellan EU och Marocko finns redan och det behövs liknande avtal med Tunisien, Egypten och andra nordafrikanska länder, skriver Malmström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Båtkatastrof utanför Lampedusa

Mer i ämnet