Man i Norge åtalas för sexuella övergrepp på 256 barn – svenskar bland offren

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern i Norge åtalas för sexuella övergrepp mot 256 barn. Flera av dem är bosatta i Sverige.

Enligt åtalet ska mannen ha bett sina offer, främst pojkar, att utföra sexuella handlingar på sig själva. Mannen hittade sina offer på Skype och Omegle och utgav sig ofta för att vara tjej. Barnen var mellan nio och femton år, skriver den norska tidningen VG.

– Det är alltid känsligt när barn är inblandade. Med tanke på omfattningen så är detta mycket allvarligt, säger statsadvokaten Carl Graff Hartmann.

Flera offer i Sverige

256 barn ska ha blivit utsatta och övergreppen ska ha pågått mellan 2014 och 2018. 2017 anmälde ett av offren mannen till polisen.

48 av offren är bosatta i Sverige, enligt norska TV2.

– Han har erkänt sig skyldig och det här har blivit som en mani för honom, säger hans försvarsadvokat Gunhild Lærum till TV2.

Försvarsadvokaten: ”Glad att han greps”

Enligt försvarsadvokaten blev mannen glad att han greps och att han nu får professionell hjälp av psykologer, enligt VG.

Rättegången mot mannen inleds den sjunde oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.