Räddningspersonal (klädd i rött) försöker få fatt på den klättrande mannen. Eiffeltornet har evakuerats och spärrats av för besökare. Foto: AP/TT

Man klättrar på Eiffeltornet

Uppdaterad
Publicerad

Eiffeltornet i Paris är avspärrat för besökare efter att en man börjat klättra uppför på tornet på måndagseftermiddagen, rapporterar nyhetsbyrån AP. Efter sex timmars förhandling högst upp på tornet togs mannen av polisen.

Enligt uppgifter till den irländska tidningen Independent betalade mannen entréavgiften och började klättra från tornets andra våning, mer än 100 meter upp. Eiffeltornet är 324 meter högt.

– En klättrare har siktats. Vi måste stoppa personen och då behöver tornet evakueras, uppger en källa för nyhetsbyrån AFP.

Tv-bilder visar hur räddningspersonal klättrar på byggnaden. Enligt polisuppgifter är de i kontakt med den klättrande mannen.

En talesperson för företaget SETE, som sköter Eiffeltornet, uppger för Le Parisien att säkerhetssystemen snabbt gav utslag när mannen började klättra, men att man inte hann stoppa honom.

Kom ner efter sex timmar

Efter sex timmars förhandling högst upp i tornet, dit klättraren tagit sig, togs mannen av polis, uppger franska myndigheter. Anledningen till hans tilltag är dock fortfarande okänt.

– Mannen tog sig in i tornet den vanliga besöksvägen och började klättra när han kom upp till andra våning, berättar en talesperson för det företaget som förvaltar Eiffeltornet för Reuters.

Foto: Skärmdump Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.