Foto: AFP.Visa alla (2)
Visa alla (2)

Man med transplanterad penis gör kvinna gravid

Uppdaterad
Publicerad

En man som för ett halvår sedan genomgick världens första lyckade penistransplantation ska nu bli pappa.

Det var i december förra året som en 21-årig sydafrikansk man fick en ny penis, sedan han tre år tidigare tvingats amputera sin egen i sviterna av kallbrand som upptått efter en rituell omskärelse, rapporterar The Guardian.

Nu – mindre än ett år efter transplantationen – annonseras att han ska bli pappa; mannens flickvän är gravid i fjärde månaden.

– Han ler brett nu, kommenterar professor Andre van der Merwe, chefsurolog vid Stellenboschs universitet i Sydafrika, som varit högst ansvarig för det kirurgteam som genomfört transplantationen under en nio timmar lång operation.

Inför ingreppet ställde patienten, som vill vara anonym, en rad frågor. Skulle han i framtiden till exempel kunna få erektion och barn?

– Vi kryssade ja i alla rutor, säger Andre van der Merwe.

Oseriös rituell omskärelse problem i Sydafrika

Sedan det tidigare i år annonserats att transplantationen lyckats har Andre van der Merwe översvämmats med förfrågningar från människor världen över. Men han menar att det största behovet finns i Sydafrika, där tusentals tonårspojkar från minoritetsgruppen Xhosa varje år genomgår omskärelse i samband med en manlighetsritual. Även om många av ingreppen sker i enlighet med officiell praxis förekommer också oseriösa kirurger, och varje år skadas och dör ungdomar till följd av komplikationer efter ingreppen, rapporterar The Guardian.

– För en ung man i 18- eller 19-årsåldern kan det vara djupt traumatiskt att förlora sin penis. Han är kanske inte heller kapabel att hantera det. Det rapporteras om självmord bland dessa unga män, säger Andre van der Merwe i ett uttalande.

”Eld sköt upp genom mina vener”

En av många som gått igenom rituell omskärelse är Sydafrikas före detta president, Nelson Mandela. Om proceduren, som han genomgick i 16-årsåldern, har han gett följande vittnesmål:

”Utan ett ord tog han tag om min förhud, drog den framåt, och sedan, i en enda rörelse, sänkte han sitt spjut […] det kändes som om eld sköt upp genom mina vener; smärtan var så intensiv”.

Fler på tur att opereras

Transplantationen var del i en pilotstudie med syftet att i framtiden kunna standardisera operationer av samma typ i Sydafrika.

Nu står nio personer i kö för att undergå samma ingrepp och Andre van der Merwe hoppas på att kunna genomföra en ny operation innan utgången av 2015, givet att pengar finns att tillgå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer