Madeleine McCann försvann i Portugal 2007. Nu har polisen tillkännagjort ny information om bortförandet. Foto: TT

Tyska åklagare: Vi tror att Madeleine McCann är död

Uppdaterad
Publicerad

Tyska åklagare uppger att de misstänker att den försvunna Madeleine McCann blivit mördad.

En tysk man, som redan sitter i fängelse, är polisens nya huvudmisstänkta i det olösta fallet.

Polis och åklagare har gått ut med ny information gällande Madeleine McCann, som försvann i Portgual 2007.

– Åklagarmyndigheten i Braunschweig utreder en 43-årig tysk medborgare gällande misstankar om mord. Av detta framgår att vi utgår från att flickan är död, säger åklagare Hans Christian Wolters under en presskonferens på torsdagen, enligt The Guardian.

Den misstänkte mannen sitter i fängelse i Tyskland och har dömts för brott ett flertal gånger, bland annat för sexualbrott. Han befann sig vid tillfället för flickans försvinnande på samma hotell som familjen McCann.

Telefonsamtal från hotellet

Mannen ringde ett telefonsamtal från hotellet endast en timme innan Madeleine försvann från rummet där hon låg och sov med sina syskon. Polisen har nu släppt detaljer om telefonnumret som mannen använde sig av och foton av en skåpbil som han ska ha bott i under sin tid i Algarve i Portugal. Han ska ha befunnit sig i landet av och till mellan 1995 och 2007.

– Enligt vår information hade han flera tillfälliga jobb under denna tidsperiod, bland annat inom hotell- och cateringbranschen. Det finns bevis för att den misstänkte kompletterade sin inkomst med kriminella handlingar, inklusive inbrott på hotell och semesterlägenheter samt narkotikahandel, säger Hans Christian Wolters.

Vädjar offentligt

Detaljerna som polisen nu offentliggjort, är en vädjan till offentligheten om mer information.

”Han är huvudfokus i utredningen, vilket är anledningen till att vi går ut med denna vädjan. Hjälp oss med att bevisa eller motbevisa hans inblandning”, sade Stuart Cundy kommissarie vid Metropolitan Police, enligt The Guardian.

Madeleine McCanns föräldrar gick ut med ett uttalande via polisen:

”Allt vi någonsin velat är att hitta henne, hitta de som gjort det och ställa dem inför rätta. Vi kommer aldrig att ge upp hoppet om att hitta Madeleine vid liv, men vad som än händer i slutändan, så måste vi få veta för att finna ro”.

Polisen beskriver detta som ett avgörande skede i utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.