Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s korrespondent om frågorna som tar störst plats i debatten inför parlamentsvalet i Australien. Foto: Mark Baker/AP/TT & SVT

Stridsfrågor i Australiens parlamentsval: ”Går inte att undvika att prata om klimatet”

Publicerad

I morgon hålls parlamentsval i Australien, och det finns två valfrågor som sticker ut.

– Klimatfrågan återkommer hela tiden till att handla om plånboksfrågor och jobb, säger SVT:s utrikeskorrenspondent Ulrika Bergsten.

De senaste åren har Australien drabbats hårt av klimatförändringar, inte minst 2019 av de enorma skogsbränderna. Landet har även haft flera översvämningar.

– Det går inte att undvika att prata om klimatet. Det är klart att människor är påverkade men det är också ett land där man värnar om kolindustrin, säger Ulrika Bergsten.

Australien är ett av de länder som exporterar mest kol i världen, bland annat till Indien.

– Det är ett problem att diskutera klimatfrågan här för att det handlar ofta om att man förlorar jobben om man lämnar de fossila bränslena genom att satsa på förnybar energi. Klimatfrågan återkommer hela tiden till att handla om plånboksfrågor och jobb.

”Scott Morrison har knappat in”

Scott Morrison tillträdde premiärministerposten 2018 men hans liberala parti har suttit på makten under nio år. Under lördagen har han möjlighet att fortsätta ännu en mandatperiod.

– Det är faktiskt inte helt omöjligt. Från en början såg det ut som att hans huvudsakliga motståndare, Anthony Albanese för Labor-partiet skulle vinna ganska lätt men Scott Morrison har knappat in senaste tiden, säger Ulrika Bergsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.