”Etiopien, Afrikas andra mest folkrika land, har också fått sina första fall och har stängt landets skolor” Foto: Eduardo Soteras AFP/TT

Många afrikanska länder saknar restriktioner – ledare kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset sprider sig mycket snabbt över världen. Nu får afrikanska ledare kritik för att de inte reagerar snabbt nog på hälsohotet. Det är dags för min kontinent att vakna upp” säger WHO:s etiopiske chef, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Trots att över hälften av alla afrikanska länder har smittfall så saknar många länder restriktioner.

Tidsfönstret att stävja en pandemi på den afrikanska kontinenten krymper snabbt.  På bara en vecka har antalet smittade i världen fördubblats till 316 746 fall. På den afrikanska kontinenten fanns på söndagen 1 198 konstaterade fall , enligt African Center for Disease Control.

Även om antalet fall är förhållandevis få så är chefen för Världshälsoorganisationen oroad. Tedros Adhanom Ghebreyesus, som är WHO:s första chef från Afrika och bland annat utbildad vid Umeå universitet, uppmanar afrikanska ledare att vakna upp och följa WHO:s riktlinjer, allt för att begränsa ett utbrott ” innan det värsta händer”. 43 afrikanska länder har nu inrapporterade smittfall.

Coronapandemin

Antalet konstaterade fall ökar

Flest smittade har Egypten med 294 fall. Sydafrika har 240 konstaterade fall. Där har landets president Cyril Ramaphosa utlyst nationellt nödläge, stängt skolor och förbjudit stora folksamlingar.  I det hårt styrda och tättbefolkade Rwanda har president Kagame beordrat 14 dagars utegångsförbud samt stängt landet för flygtrafik i en månad sedan 11 personer befunnits vara smittade. 

Etiopien, Afrikas näst mest folkrika land, har nu 11 fall och har stängt landets skolor.

Bristande sjukvårdsresurser

Men utmaningarna är enorma. Många familjer i afrikanska länder är trångbodda, sover nära varandra och saknar rinnande vatten vilket gör det svårt att upprätthålla god handhygien.

Skulle viruset börja sprida sig på allvar i folkrika afrikanska länder så finns finns det skäl att tro att smittbilden kommer likna det vi sett i Kina, Europa och USA fast med två till fyra veckors fördröjning. 

Det är oroväckande med tanke på hur många afrikanska länder som har bristande sjukvårdsresurser. Det saknas läkare, sjukhussängar , intensivvård och medicinskt utrustning att testa smittade. 

Kinesiskt företag donerar utrustning

Kinesiska företaget Alibabas grundare, Jack Ma,  har skänkt en miljon testkit och 6 miljoner munskydd.

”Vi kan inte ignorera den risk detta utgör för kontinentens 1,3 miljarder invånare och bara tro att de mirakulöst ska undkomma krisen” sa Jack Ma när han tillkännagav sin donation.

Men flera afrikanska länder har också erfarenhet att hantera epidemier som till exempel ebola, och har utvecklat tidiga varningssystem via mobilappar och rutiner för hur man arbetar med smittskyddsbegränsning på lokalnivå. Det är erfarenheter som nu är värdefulla för länder utanför Afrika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet