Redaktionschef i USA: Många amerikaner har aldrig upplevt en sådan här situation

Uppdaterad
Publicerad

Att USA:s president Donald Trump har smittats av coronaviruset är en situation som är svår att greppa för många amerikaner, säger Ian Swanson, redaktionschef på nyhetssajten The Hill.

– Det här är förmodligen den största hälsorisken en president varit i sedan president Reagan blev skjuten på 80-talet, säger han i SVT:s Agenda.

Donald Trump har rört sig i stora folkmassor den senaste tiden och har inte följt rekommendationer om att bära munskydd. Med tanke på det är det inte helt oväntat att presidenten smittats av viruset, men konsekvenserna är ändå chockerande för många amerikaner, säger Ian Swanson.

– Det här är förmodligen den största hälsorisken en president varit i sedan president Reagan blev skjuten på 80-talet. Många av oss har inte upplevt en sådan här situation tidigare, att en president är i en sådan stor hälsorisk som kan göra honom mycket sjuk, göra honom inkapabel att utföra sitt arbete, eller i ett värsta scenario, även om det är osannolikt, kan leda till att han dör.

– Så jag tror att många amerikaner under de senaste dagarna har försökt greppa att det är en situation där presidenten kan vara i fara, säger Ian Swanson.

”Känner inte ens till alla konsekvenser”

Beskedet om att Donald Trump smittats av coronaviruset kommer bara några veckor före presidentvalet.

– Vi känner inte ens till alla konsekvenser det här kan få för valrörelsen. En av konsekvenserna som vi vet med säkerhet är att det här kommer påverka Trump i och med att han inte kommer kunna genomföra de här stora valmötena, där han hade hoppats på att engagera sina väljare, republikaner och konservativa, säger Ian Swanson.

– Vicepresident Mike Pence kommer att fortsätta med valmötena och till viss del kommer han att bli den som bär fanan för Trumpkampanjen. Men det finns fortfarande detaljer vi inte känner till. Trump och Biden skulle ha debatterat igen den 15 oktober. Det är fortfarande oklart om det kommer att hända.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.