SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg om att Trump skjuter upp alla evenemang. Foto: SVT/TT

Trump skjuter upp alla evenemang

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump skjuter upp alla kampanjaktiviteter eller genomför dem digitalt till följd av sitt positiva covid-19-test, enligt ett pressmeddelande.

Även övriga medlemmar av familjen Trump skjuter upp sina åtaganden tillsvidare.

På fredagskvällen kom beskedet att president Donald Trump skjuter upp sina kampanjaktiviteter efter sitt positiva covid-19-test. En del av dem kommer kunna ske digitalt, uppger Vita huset i ett pressmeddelande.

– Att beskedet kommer är ganska väntat, han kan inte hålla möten eller ge sig ut i verkligheten som smittad, men en del trodde nog att han skulle fortsätta vara aktiv och hålla telefonmöten och liknande. Det här kan vara ett tecken på att hans hälsoläge är skakigt, men Vita huset framhåller att han visar milda symptom, säger Stefan Åsberg, SVT:S USA-korrespondent.

”Trump har tagit risker”

Till skillnad mot demokraternas kandidat Joe Biden valde Trump länge att inte bära munskydd och har trots pandemin hållit stora valmöten med tusentals besökare.

– Att han smittats är egentligen inte så konstigt. Han har träffat väljare och haft stora kampanjmöten där han kommer nära människor, han har tagit stora risker. Biden har fått kritik för att han varit mer eller mindre osynlig, han tar coronapandemin på ett mycket större allvar.

”Kampanjens innehåll påverkas”

Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, tror isoleringen och frånvaron av kampanjande är ett problem för Trump.

– Det är en stor black om foten, han har ett stort behov av de här stora valmötena. Innehållet i kampanjen kommer också påverkas och mycket uppmärksamhet kommer att komma tillbaka till coronaviruset och det sätt som presidenten har hanterat det.

”Naturligtvis negativt”

Vice president Mike Pence, som testat negativt för covid-19, fortsätter enligt sitt planerade schema, men har inte tagit över några formella uppgifter från presidenten.

– Trump har energin och en stjänstatus bland en stor del amerikaner, Pence är en mycket trovärdig och torr politiker som inte alls har samma energi som Trump. En del menar att Trump framstår som mer mänsklig nu men för en person som tonat ner riskerna med corona är det naturligtvis negativt att han själv smittats så nära valet. Dessutom har han den senaste veckan sagt att vi närmar oss en vändning, säger Stefan Åsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.