Foto: SVT

Så påverkas valkampanjen om Trump blir svårt sjuk

Uppdaterad
Publicerad

President Donald Trumps positiva coronatest kan komma att få stora effekter på den fortsatta valkampanjen i USA, inte minst om Trump blir allvarligt sjuk. Det är dock inte säkert att den kommer ha så stor inverkan på opinionen, säger USA-experten Dag Blanck.

– Det här är en dramatisk utveckling, säger Blanck, och tillägger att det här reser en hel del frågor inför tiden fram till valet i början av november.

– Förmodligen kommer han inte att kunna hålla de stora valmöten som han tycker om och där han är framgångsrik.

Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala Universitet, säger vidare att nyheten också reser frågetecken huruvida presidenten kan delta i nästa presidentvalsdebatt i Florida om två veckor.

– Det vet vi inte.

Gav besked på Twitter

Tidigt imorse meddelade Donald Trump på Twitter att han själv och USA:s första dam Melania Trump har fått ett positivt coronatest och därför försatts i isolering.

Detta efter att en av hans närmaste medarbetare, Hope Hicks, också testat positivt.

Hope Hicks färdades med presidenten på dennes plan Air Force One i tisdags i samband med presidentdebatten i Cleveland. Hon ska även ha rest i en helikopter tillsammans med Donald Trump från ett kampanjmöte i Minnesota på onsdagen. Det var under detta möte som hon började må dåligt och testade sig för viruset.

Inga opinionseffekter

Beskedet om att Trump smittats av coronaviruset kan skapa stor osäkerhet i USA, men även i omvärlden, om det visar sig att han är svårt sjuk, säger Dag Blanck. Detta på grund av presidentens starka ställning i USA, till exempel genom  att presidenten även är överbefälhavare.

Men, Dag Blanck tror dock inte att smittobeskedet kommer att ha några nämnvärda effekter på den amerikanska väljaropinionen.

– Läget är så polariserat i USA, allting som händer ses genom partiglasögon, säger han.

Republikanska väljare ser inte så allvarligt på coronapandemin medan demokratiska väljare är betydligt mer oroade, varför dagens besked antagligen inte är något som i sig rubbar väljarnas uppfattningar. 

– De amerikanska väljarna har redan bestämt sig, fortsätter Blanck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.