Frankrikes president François Hollande, Venezuelas president Nicolas Maduro och Rysslands president Vladimir Putin. Foto: TT

Blandade Castroreaktioner bland världsledare

Publicerad

En historisk ledare som förkroppsligade den kubanska revolutionen på gott och ont, och en förebild för många andra länder. Så lyder några av världsledarnas kommentarer kring Fidel Castros död. Men hans bortgång kan också innebära början på en ny era, tror Danmarks utrikesminister.

Regeringen i Spanien säger i ett uttalande att Fidel Castro var en person av ”enorm historisk betydelse”. Från spanskt håll lyfter man också fram den kubanske ledarens bakgrund.

”Som son till spanjorer upprätthöll Castro alltid nära förbindelser med Spanien. Han visade stor tillgivenhet för sin släkt och de kulturella banden. Därför delar Spanien på ett speciellt sätt sorgen hos Kubas regering och myndigheter”, lyder ett uttalande från den spanska regeringen.

Även Michail Gorbatjov, Sovjetunionens siste ledare, hyllar Fidel Castro.

– Han gjorde allt för att bryta med kolonialismen och i stället utveckla samarbete, säger han till ryska nyhetsbyrån Interfax.

– Fidel överlevde och stärkte sitt land när USA:s blockad var som värst. Trycket på honom var enormt. Ändå lyckades han leda sitt land ur blockadens grepp så att det kunde utvecklas i självständighet, tillägger Gorbatjov.

Putin: Trogen vän till Ryssland

I ett kondoleanstelegram skriver Rysslands president Vladimir Putin att Fidel Castro var ”en inspirerande förebild för många länder”.

– Han var en uppriktig och trogen vän till Ryssland.

Frankrikes president François Hollande sörjer att en viktig person på världsscenen försvunnit. Hollande uppskattar närmandet mellan USA och Kuba men är bekymrad över läget för de mänskliga rättigheterna på Kuba.

– Fidel Castro förkroppsligade den kubanska revolutionen, både dess förhoppningar och brustna illusioner.

Hollande understryker också att Frankrike varit emot USA:s embargo mot Kuba.

Hyllas i Latinamerika

Ledarna för de vänsterstyrda länderna Venezuela och Ecuador hyllar Fidel Castro. Den venezolanske presidenten Nicolas Maduro säger att Castro har varit och fortsätter att vara en inspirationskälla för Venuzuela, som länge varit en nära allierad till Kuba.

–Vi fortsätter att segra och kämpa. Fidel Castro är en förebild i kampen för alla världens folk. Vi ska fortsätta i hans anda, säger Maduro till tv-stationen Telesur.

–En stor ledare har lämnat oss. Fidel är död. Länge leve Kuba! Länge leve Latinamerika!, säger Maduros kollega, den ecuadorianske presidenten Rafael Correa.

”Indien sörjer förlusten av en stor vän”, twittrar Indiens premiärminister Narendra Modi. Kinas president Xi Jinping skriver i ett telegram till Raul Castro att den förre ledaren ”gjorde odödliga insatser för att utveckla socialismen världen runt”, enligt den statliga kanalen CCTV.

Kämpade mot apartheid

Fidel Castro hyllas också av flera för sina insatser emot apartheidsystemet i Sydafrika. Bland dem finns den brittiske politikern och antiapartheid-kämpen Peter Hain, som samtidigt kritiserar Castro för ”oförsvarliga inskränkningar i mänskliga rättigheter och yttrandefrihet”.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini hyllar också Fidel Castros historiska betydelse och säger att relationerna mellan EU och Kuba kommer att fortsätta att förbättras, enligt Reuters.

Kan föra med sig något positivt

Danmarks utrikesminister Kristian Jensen tror att den ikoniske Fidels död kan föra med sig något positivt för Kuba:

– Alla dödsfall är sorgliga. Men i just det här fallet tror jag att det kan föra något gott med sig, i och med att Fidel Castros ikoniska betydelse för Kuba nu är borta, säger Jensen enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Påve Franciskus, som träffade Fidel Castro under sitt besök på Kuba i fjol, framför sina kondoleanser till dennes familj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fidel Castro död

Mer i ämnet