Rahimi är 18 månader gammal, hon skadades svårt i striderna som rasar mellan regeringstyskor och Talibanerna i staden Kundus i nordöstra Afganistan. Foto: SVT / Niclas Berglund

Många barn offer för krigets Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Hårda strider rasar i Afghanistan och nu fylls landets sjukhus av skadade. Och fler och fler av dom drabbade är barn.– Vi ser just nu en våg av skadade barn komma hit till sjukhuset och många av dem har träffats av splitter, berättar läkaren Giorgia Nouello i Kabul för SVT Nyheter.

Hon står lutad över fyraåriga Hakemas bädd. Flickan har vårdats här i ett dygn nu och transporterades hit i bil, den långa sträckan från Kunduz.

– Delar av hennes mage var öppen eftersom hon hade träffats av splitter från en bomb. Nu efter operationen är det stor risk att hon drabbas av en svår infektion, säger Giorgia.

De hinner inte undan

Varenda säng här på det internationella akutsjukhuset i Kabul är upptagen. Och när striderna nu rasar i städer och byar blir allt oftare barn offer för kriget. De hinner helt enkelt inte undan.

– Raketen träffade vårt hus och två av mina barn skadades, berättar Hakemas far Mohammadallah.

Kommer från de farligaste områdena

Några av barnen kördes i tre dygn med bil, innan de hamnade i de här trygga bäddarna på akutsjukhuset i Kabul.

De kommer från de allra farligaste krigsområdena. Till exempel Kunduz där striderna mellan regeringsstyrkor och talibaner pågår i stadens centrala delar.

– Vi som tvingas ta hand om alla skadade ser absolut ett stegrat våld. Jämfört med 2010 behandlar vi nu dubbelt så många patienter och fler kan vi inte ta emot, säger Giorgia Nouello.

Lång återhämtning väntar

Då går larmet och ännu en ambulans rullar in på sjukhuset. En pojke har skottskadats i axeln och behöver omedelbart vård.

De unga patienterna behöver längre tid för att återhämta sig och för flera av barnen är också omtöcknade efter den långa transporten. Barnen på den här avdelningen kommer att klara sig, men den närmaste tiden i livet kommer att se annorlunda ut. För hela familjen.

– Vi vill ha freden och säkerheten tillbaka. Jag ska inte behöva lita på att ett sjukhus ska rädda livet på min fyraåriga dotter, säger Hakemas far Mohammadallah.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.