Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På sjukhusen i Rafah och Deir al-Balas har skadade tagits emot under kvällen och natten. Varning för obehagliga bilder. Foto: Reuters

Många döda efter flyganfall mot Rafah

Uppdaterad
Publicerad

Minst 45 palestinier dödades och flera skadades i israeliska luftangrepp mot Rafah i södra Gaza under söndagskvällen. Attacken ska ha riktats mot ett tältläger, enligt Röda halvmånen.

Röda halvmånen uppger på X att ett israeliskt flyganfall har krävt ”ett stort antal” offer. Den Hamaskontrollerade hälsomyndigheten i Gaza uppger att minst 45 personer har dödats.

Attacken ägde rum i området Tel Al-Sultan i västra Rafah , där tusentals människor sökte skydd efter att ha flytt från de östra delarna av staden där israeliska styrkor inledde en markoffensiv för över två veckor sedan.

Krig mellan Israel och Hamas

Människor under brinnande tält

Filmer från platsen visar bland annat hur vuxna och barn dras ut från brinnande tält och rasmassor samt hur svårt skadade barn vårdas på sjukhus.

Flera människor var fast under brinnande skjul och tält, skriver hjälporganisationen Röda halvmånen på X. De skriver också att platsen utsågs av den israeliska ockupationen som ett humanitärt område dit medborgare tvingades att evakuera.

Israels militär, IDF, sa att dess flygvapen slog till mot en Hamas-anläggning i Rafah och att attacken genomfördes med ”precis ammunition”. Israel uppger att attacken dödade två högt uppsatta Hamas-tjänstemän.

Israels regering uppger i ett uttalande att civila i Gaza har dött i en brand som bröt ut efter att israel attackerade Hamasledare i området.

Flyglarm i Tel Aviv

Under söndagen ljöd sirener i Tel Aviv i Israel för första gången på fyra månader.

Hamas beväpnade gren, Qassambrigaderna, uppgav att de har inlett en vad de beskriver som en ”stor raketattack” mot Tel Aviv i Israel.

Enligt Israels militär handlar det om minst åtta raketer som skjutits från Gaza. Ett antal ska ha skjutits ska ha skjutits ner av IDF:s luftvärn.

Svar på israeliska attacker

Hamas uppger att attacken inleddes som svar på dödandet av civila i Gaza. Under natten mot söndagen genomförde Israel nya attacker på olika platser i Gaza.

Enligt AFP:s journalister på plats förekom attacker eller hård beskjutning i Deir al-Balah, Gaza stad och flyktinglägret Jabalia.

På fredagen krävde Internationella domstolen i Haag (ICJ) att striderna i Rafah i södra Gaza skulle upphöra. Trots det genomfördes nya bombräder kort därefter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Netanyahu kallar attacken mot ett tältläger i Rafah för ett ”misstag”. Foto: Debbie Hill

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet