57 döda i självmordsdåd i Kabul

Uppdaterad
Publicerad

Minst 57 människor har dödats när en självmordsbombare utlöste en sprängladdning i en folkmassa i västra Kabul i Afghanistan, rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till afghanska hälsodepartementet.

Minst 119 uppges vara skadade och 57 dödade, enligt AP. Av de 57 som dödades, var 22 kvinnor och åtta barn. Offren köade för att få id-handlingar inför de kommande valen.

Terrorgruppen IS har tagit på sig dådet via sitt propagandaorgan Amaq.

Afghanska valmyndigheten förbereder nu inför parlamentsvalet, som skjutits upp flera gånger sedan 2015. Kontor för att registrera sig inför valet har satts upp runtom i landet och valmyndigheterna är oroliga för säkerheten. Polis och militär har fått i uppdrag att skydda vallokalerna samtidigt som de kämpar mot milisgrupper som kontrollerar stora delar av landet.

President Ashraf Ghani fördömer attacken och sa att det inte kan avleda landet från sina mål eller försvaga den demokratiska processen.

Hälsovårdsministeriets talesperson säger att siffrorna för antalet döda och skadade, kan komma att stiga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.