Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör rösterna från Berlin under natten efter legaliseringen av cannabis: ”Vi behöver inte restriktioner”. Foto: EBU

Många frågetecken när cannabis legaliseras i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den första april är det tillåtet att odla och inneha cannabis i Tyskland. Och det är okej att bruka drogen offentligt – så länge det inte finns barn i närheten. Lagändringen firades i natt vid Brandenburger Tor i Berlin.

Vuxna tyskar får nu inneha 25 gram cannabis för eget bruk på sig. Det är även tillåtet att förvara 50 gram cannabis i hemmet och att ha tre cannabisplantor hemma. Lagen innebär också att man får konsumera cannabis offentligt – så länge man gör det utom synhåll för barn eller i närheten av idrottsanläggningar. Särskilda cannabisklubbar med maximalt 500 medlemmar kommer att tillåtas. Lagändringen gör Tyskland till ett av de mest liberala länderna i Europa vad gäller cannabisbruk.

Fritt fram för tolkningar

”Nu behöver vi inte gömma oss längre,” säger Henry Plottke, medlem i German Hemp Association, som var med och firade vid Brandenburger Tor på måndagsnatten till Deutsche Welle.

Legalisering av cannabis i Tyskland

Även om många firar den nya lagen finns det också frågetecken om hur lagen ska tolkas. Vad gäller till exempel om man bor nära en skola eller idrottshall och röker cannabis på sin balkong? Vid vilket avstånd är det okej? Andra frågor är huruvida en polis på sin lediga tid får röka cannabis och om man får köra bil cannabispåverkad.

Risk för konflikter

Det tyska polisfacket menar att den nya lagen är ogenomtänkt och ökar risken för konflikter mellan polis och allmänhet. Dessutom råder det brist på mätinstrument för att kontrollväga cannabis. Polisen varnar också för att efterfrågan på cannabis nu kommer att öka så mycket att efterfrågan inte kan mättas på laglig väg, vilket öppnar dörren för kriminella.

Cirka sju miljoner tyskar beräknas använda cannabis regelbundet.

Sedan tidigare har EU-länderna Malta och Luxemburg legaliserat cannabis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Legalisering av cannabis i Tyskland

Mer i ämnet