Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Videor visar hur paniken bryter ut i folkmassan i Jemen. Varning för starka bilder. Foto: TT/AP

Minst 85 ihjälklämda i panik vid pengautdelning i Jemen

Uppdaterad
Publicerad

I samband med att den muslimska fastemånaden Ramadan snart avslutas delades pengar ut till fattiga människor i Jemens huvudstad Sana. Minst 85 personer klämdes till döds och fler än 320 skadades när panik uppstod i en folksamling.

– Kvinnor och barn finns bland de döda, säger en källa till AFP.

Katastrofen ska ha inträffat i samband med att handlare började dela ut pengar i stadens äldre delar, i Bab al-Jemen, några dagar innan fastemånaden Ramadans avslutning.

Hundratals fattiga samlades snabbt utanför skolbyggnaden där utdelningen ägde rum. Enligt två vittnen som nyhetsbyrån AP hänvisar till ska beväpnade huthier ha skjutit varningsskott i luften i ett försök att kontrollera folksamlingen. Men i stället verkar ett av skotten ha träffat en elledning som exploderade, vilket orsakade paniken.

Myndigheter ovetandes

Uppgifter om antalet döda och skadade varierar. Enligt två källor till AFP har antalet döda stigit till 85 och fler än 320 personer skadades. De döda och skadade har förts till närliggande sjukhus, uppger Huthirebellernas inrikesdepartement enligt rebellkontrollerade nyhetsbyrån Saba.

Departementets talesperson Abdel-Khaleq al-Aghri skyller katastrofen på de ansvariga för utdelningen, som ska ha skett utan att lokala myndigheter varslats. Tre personer har gripits.

Enligt tv-kanalen al-Masirah, även den kontrollerad av Huthirebellerna, så är 13 kritiskt skadade.

Kontrolleras av rebeller

Sana kontrolleras sedan 2014 av rebellerna, som tvingade den mer internationellt erkända regeringen på flykt. En bred militär koalition ledd av Saudiarabien ingrep året därpå på regeringens sida i konflikten som har pågått sedan dess. Över 150 000 människoliv har krävts i kriget sedan dess, men i år har hoppet tänts om att konflikten ska kunna nå en lösning, då hundratals fångar utbytts och planer på fredssamtal som ska inledas efter högtiden id al-fitr, som avslutar fastemånaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.