Den dödligaste väderhändelsen för Islandshästar på årtionden. Foto: EBU/ISRUV – RIKISUTVARPID

Många isländska hästar döda efter snöstorm

Publicerad

Minst 80 isländska hästar har dött och fler än 100 saknas ännu efter förra veckans extrema snöoväder på Island, enligt isländska medier. Vissa av hästarna blev isolerade i flera dagar av stormen, utan mat, vatten eller skydd.

När förra veckans snöoväder drog in över Island så tog de flesta islänningarna skydd efter bästa förmåga. Men tv-bilder visade också hur det ymniga snöfallet drabbade öns välkända hästar, varav vissa isolerades helt från sina ägare.

Nu kommer uppgifter om att dussintals runtom på ön dött i ovädret, och ödet för många fler är ännu osäkert. Minst 80 har bekräftats döda och över 100 saknas ännu, enligt nyhetssajten Iceland Review som citerar lokala public service-bolaget RUV.

Veterinär: ”Unik händelse”

Räddningstjänsten ska ha fått in minst 15 hjälpförfrågningar om hästar, varav somliga varit isolerade i flera dagar utan mat eller vatten. Många av de djur som överlevt lider nu av extrem utmattning.

Veterinären Sigríður Björnsdóttir säger att förra veckans oväder var den dödligaste väderhändelsen för isländska hästar på flera decennier.

– Ja, jag tror att man kan säga det. Jag har jobbat med det här i 25 år och detta är åtminstone en unik händelse under den perioder, säger hon.

Traumatiskt för ägare

Björnsdóttir tillägger att det inte finns några tecken på att ägarna agerat fel.

– Det här är traumatiska händelser för bönderna och jag vill framhålla att det inte handlar om att de var oförberedda. Det finns inga tecken på det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.