Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det är inte ekonomiska frågor som ligger bakom socialdemokratins nedgång, säger Frankrikes före detta president François Hollande i Agenda. Foto: SVT/Andreas Hult

Frankrikes förre president François Hollande: Många är rädda för en gränslös värld

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes förre president François Hollande fick se sitt parti minska kraftigt i förra årets franska val. I en intervju för SVT:s Agenda säger han att tillbakagången för hans parti inte handlar om ekonomin utan om många människors rädsla för en gränslös värld.

Runtom i Europa backar Europas socialdemokratiska partier. Årets val i Sverige är inget undantag. I Frankrike finns ett av de mest sargade partierna. I valet förra året gick man från närmare 50 procent av rösterna (2012) till under sex procent (2017).

– Många socialister i Europa skulle gärna ha det resultat de svenska socialdemokraterna fick, är före detta presidenten François Hollandes reaktion på det svenska valresultatet när Agenda möter honom i Paris.

En helt ny blocköverskridande rörelse vid namn En marche! (Framåt!) under ledning av Emmanuel Macron svepte bort de etablerade partierna. Även vänstern och invandringskritiska Nationella Fronten gick framåt.

Gick från 300 till 30 ledamöter

Efter socialisten Hollandes regeringsperiod minskade antalet socialistiska ledamöter i Nationalförsamlingen från närmare 300 till knappt 30.

Partiets högkvarter i Paris finkvarter som vi besöker ska säljas. Lokalerna är ödsliga ett par veckor innan flytten bort från innerstan. Många anställda har sagts upp.

För Valérie Rabault, socialisternas gruppledare i Nationalförsamlingen, är en av huvudförklaringarna till partiets tillbakagång regeringens oförmåga att få bukt med arbetslösheten. För den förre presidenten handlar det snarare om käbblet inom socialistpartiet och om helt andra frågor:

– Det handlar inte om ekonomin. Det är rädslan som många människor har för en gränslös värld, vars brister man inte kan rå på annat än genom att isolera sig som nation som ligger bakom detta, säger Hollande.

Vill inte återgå till nationalistisk politik

Borde hans parti lyssna på denna oro och rentav anpassa sin politik efter detta? Hollande tillbakavisar tanken på att återgå till en helt igenom nationalistiskt präglad politik.

– Börjar vi lyssna på sådana stämningar kommer partiet att förlora sin själ, däremot måste vi visa att vi har svar på frågor som t ex rör invandringen.

Francois Hollande pekar på Donald Trumps tillträde och Storbritanniens Brexitomröstning som varnande exempel, han menar att själva idén om demokratin ifrågasätts.

Precis som sin efterträdare Emmanuel Macron ser Hollande Europasamarbetet som den väg socialdemokrater och socialister måste gå.

– Vi måste bli tydliga kring detta. Isolerar vi oss som nationer, då dör Europa, säger Hollande ödesmättat.

Intervju i Agenda söndag 23 september kl 21.15 i SVT2 och SVT Play. Det blir också intervju med Jenny Andersson, professor i statsvetenskap i Paris, om situationen för den europeiska socialdemokratin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet