Ett av barnen i Bukarests kloaker kliver ned i underjorden. Foto: NRKVisa alla (6)
Visa alla (6)

Mängder av barn lever i Bukarests kloaker

Uppdaterad
Publicerad

I EU-landet Rumäniens huvudstad Bukarest lever hundratals personer, varav många är barn, i kloakerna under staden. De flesta ungdomarna missbrukar heroin och många lider av hiv, hepatit och tuberkulos.

Det är tidig morgon vid järnvägsstationen i Bukarest och staden är på väg att vakna upp. Samma sak sker under jorden – där hundratals hemlösa har skapat en egen värld. Ingången till de många underjordiska rummen är undangömd och väldigt trång – för att hålla borta polisen och den lokala maffian.

Där inne är det kvävande varmt och luften är knapp. Vuxna, barn och ungdomar ligger på madrasser i de tio sovrummen som kallas ”Hotellet”. Det finns elektricitet som man tagit från det kommunala nätet. Här finns en tillflyktsort för många av Bukarest hemlösa som förkastats av resten av samhället.

”Försöker ge barnen ett värdigt liv”

Många missbrukar droger och här kan de göra det utan att vara rädda för att bli våldtagna och slagna. Chefen för underjordsvärlden kallar sig Bruce Lee och ett norskt tv-team från NRK träffar honom i kloakerna där han styr över de hemlösa. Han växte själv upp i ett barnhem under förre rumänske ledaren Nicolae Ceaușescus tid. När kommunismen föll kastades de hemlösa barnen ut på gatorna och det var början på deras liv under jorden.

– Jag försöker ge barnen ett värdigt liv. Här är de inte tillåtna att slåss, bli fulla eller stöka till. Vi måste respektera varandra och vi ser på varandra som en familj, säger han.

”De föraktar oss”

En man kommer in med stulna varor. Bruce Lee ska ha procent av all vidare försäljning och inspekterar varorna. Men han vill inte kalla sig maffiaboss, utan ser mer på sig själv som en modern Robin Hood – och en fadersfigur.

– Staten gör inget för oss, vi är ingenting för dem. De ser på oss som djur. De dömer och föraktar oss. De tycker att vi är samhällets avskum och ger oss ingen chans. Jag försöker ge lite ljus någonstans där det bara är mörkt.

En kvinna utbrister:

– Om det inte vore för honom, så skulle jag vara död!

Hämtar rena sprutor

Ovan jord är en annan veteran från kloakerna, Florian Craciunescu, tillsammans med sin sjuåriga dotter och sin flickvän på väg för att skaffa rena sprutor till resten av gruppen. Flickvännen fyller konstant upp sin plastpåse med en lacklösning som hon andas in. Lacklösningen kallas aurolac och är den billigaste drogen i Rumänien.  

Framme på organisationen som delar ut rena sprutor får familjen veta att det kan vara slut med sprutbyten – då kommunen valt att strypa anslaget till organisationen.

Tillbaka i kloakerna, visar Bruce Lee upp det som han kallar verkstaden. Det är fruktansvärt varmt och en skarp lukt av urin – här skrapas plast av elsladdar och metallen smälts ned och säljs till skrotupplag. Pengarna går till mat, kläder och ett system av vakter som övervakar ingångarna till kloakerna.

– Vi försöker skapa ett bättre liv för oss själva, genom att hjälpa oss själva. Vi är hemlösa som försöker skapa ett hem och arbete – ett bättre liv helt enkelt, säger Bruce Lee.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer