Rickard Klerfors, från organisationen Hjärta till Hjärta och Lennart Eriksson från hjälporganisationen Hoppets stjärna. Foto: SVT

Drogproblemet försvårar insatser i Rumänien

Uppdaterad
Publicerad

Rumänien har tidigare uppmärksammats på grund av de vidriga förhållandena på många av landets barnhem. I dag anser flera hjälporganisationer att situationen har förvärrats i takt med att problematiken med narkotika har blivit mer påtaglig.

Rickard Klerfors, från organisationen Hjärta till Hjärta, har bott och arbetat i Rumänien i många år och är väl förtrogen med landet.

– Situationen har idag blivit allt mer komplex än när jag började arbeta där på 90-talet. Problematiken med narkotika har blivit mycket mer påtaglig, säger han.

Han har själv bott elva år i Rumänien och talar språket flytande. Under den tiden arbetade Rickard Klerfors inom den sociala sektorn i landet men har sedan fortsatt engagemanget, bland annat för landets romer.

Statliga barnhem läggs ned

– Det positiva är att jag upplever att det är färre barn som är drabbade i Rumänien idag. Mycket kan bero på att man lägger ned statliga barnhem och satsar på privata lösningar och familjehem, säger han.

Dock vill han poängtera att problematiken med narkotika och missbruket istället har ökat markant.

– Det krävs helt andra resurser och hjälpinsatser när det är droger inblandande, säger Rickard Klerfors.

”Det är total misär”

Någon som delar uppfattningen om att missbruket har förvärrats är Lennart Eriksson från hjälporganisationen Hoppets stjärna, som i måndags kom tillbaka från en resa till landet.

– Det är total misär i Bukarest. Fattigdomen är extrem och har bara blivit värre efter eurokrisen. Många tar till droger och alkohol eftersom det finns tillgängligt, säger han.

Hopp om attitydförändring

Rickard Klerfors och Lennart Eriksson har båda arbetat mycket med barn med funktionshinder och barn som hamnat utanför i samhället.

– Många i Rumänien ser fortfarande ned på barn med funktionsnedsättning. Många föräldrar håller dem instängda, trots att de själva inte vill. Det här är något vi har arbetat hårt med. Vi måste få en attitydförändring nu, säger Lennart Eriksson.

Han menar att barn som är hemlösa oftast har växt upp under någon av tre följande förhållanden; de är barn till föräldrar i social misär som sparkar ut dem, uppvuxna på institution och blir utsparkade vid 18-års ålder eller barn till romska tiggare.

Vilken lösning ser du på det här?

– Staten i Rumänien måste se över sin budget och öppna ögonen för frivilliga organisationer. Barn som lever på statliga institutioner i Rumänien vanvårdas och får ingen stimulans, säger Lennart Eriksson.

Situationen har förbättrats men han menar att det behövs mer resurser som inte ska gå in i den offentliga sektorn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.