Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Breonna Taylors död under en husrannsakan har väckt stark kritik. – Det är hög tid att väcka åtal för hon förtjänar det och mycket mer, säger Breonna Taylors mamma Tamika Palmer efter förlikandet med den amerikanska staden Louisville. Foto: EPA/TANNEN MAURY, David Ryder/Getty Images/AFP

Mångmiljonbelopp efter dödlig polisskjutning

Uppdaterad
Publicerad

I mars sköts 26-åriga Breonna Taylor åtta gånger av polis under en husrannsakan i sitt hem.
Nu får familjen tolv miljoner dollar mot att de drar tillbaka sin stämning mot staden Louisville.
– Det är bara början för att få full rättvisa för Breonna, säger hennes mamma Tamika Palmer.

Det var den 13 mars som 26-åriga Breonna Taylor sköts till döds i sitt hem när hon låg och sov.

Tre civilklädda poliser tog sig in i lägenheten med anledning av en narkotikautredning. Enligt poliserna själva knackade de flera gånger på dörren innan de bröt sig in och där möttes av skottlossning.

Breonna Taylors pojkvän har dock vittnat om att ingen knackat på dörren och att han trodde att de hade inbrott och att han sköt i självförsvar.

I skottlossningen träffades Breonna Taylor av åtta av polisens kulor och dödades. En polis skadades också. Någon narkotika hittades aldrig under insatsen.

”No-knock-warrants” förbjöds

Poliserna som gick in i lägenheten hade en så kallad ”no-knock-warrant”, vilket innebär att de hade tillstånd att göra husrannsakan utan att behöva förvarna eller knacka på.

Men i juni förbjöds ”no-knock-warrants” i Louisville i Kentucky.

– Allt hon ville var att rädda liv, med den här lagen kommer hon fortsätta att göra det. Hon hade varit så glad, sa Breonna Taylors mamma Tamika Palmer efter beskedet.

Efter Taylors död har det varit stora protester i Louisville och resten av USA.

Får tolv miljoner dollar

Familjen till Breonna Taylor får nu tolv miljoner dollar, drygt 105 miljoner svenska kronor, mot att de drar tillbaka sin stämning mot staden Louisville. De har också fått löften om reformer inom den lokala polisen.

– Även om den här dagen är betydelsefull är det bara början för att få full rättvisa för Breonna, säger Tamika Palmer efter beskedet.

Louisville borgmästare Greg Fischer efter uppgörelsen.

– Jag kan inte ens föreställa mig den smärta som Tamika Palmer känner och jag är verkligen ledsen för for Breonnas död, säger han.

I slutet av juni fick en av poliserna under insatsen sparken medan de andra två är fortsatt avstängda. En brottsutredning pågår om dödsskjutningen, men hittills har inga åtal väckts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer