Har planterat 1,2 miljoner träd – suger upp mer än regnskogen

Publicerad

Bland världens snabbast försvinnande ekosystem finns mangroveskogarna, som är fantastiska kolsänkor. I Kenya hoppas man kunna förbättra människors levnadsförhållanden och rädda saltvattenskogarna med hjälp av utsläppsrätter.

– Genom att vi planterar alla de här träden tror vi att vi kan bekämpa klimatförändringar och global uppvärmning, säger Mary Gona på organisationen Brain youth group.

Under klimattoppmötet i Glasgow var ett av de första internationella avtalen att stoppa avskogningen och finansiera trädplantering i utvecklingsländer.

Mangroveskogar binder mer än fyra gånger så mycket koldioxid som vanliga tropiska skogar. I Kenya finns ett par pilotprojekt där man säljer utsläppsrätter mot plantering av mangroveträd.

Det är ett sätt att skapa inkomst åt lokalbefolkningen och naturskydd på en gång. När Mbaarak Abdalla grundade ungdomsgruppen Brain youth group fanns bara 10 procent kvar.

– Hittills har vi lyckats plantera 1,2 miljoner mangroveträd, säger han.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.