Polis utanför Notre-Dame i Paris. Foto: TT.

Mannen som attackerade med hammare i Paris bodde i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

En 40-årig man, som tidigare ska ha varit bosatt i Sverige, misstänks ha utfört attacken mot en polis utanför katedralen Notre Dame i Paris i tisdags. Mannen är inte sedan tidigare känd av Säpo.

Mannen ska ha skrikit ”Det här är för Syrien” samtidigt som han attackerade polismannen vid den franska katedralen. Nu kommer uppgifter om att mannen ska ha bott i Sverige och studerat till journalist.

Enligt Aftonbladet, som pratat med Arnaud Mercier, professor i politisk kommunikation vid Universitet ”Paris 2 Assas”, så ska mannen ha jobbat som frilansjournalist i Sverige, efter att ha studerat i Stockholm och Uppsala. Bland annat har han jobbat för Sveriges Radio.

– Mannen jobbade som frilansjournalist för olika tidningar och radio i Sverige mellan åren 2009 och 2010, säger Arnaud Mercier, professor i politisk kommunikation vid universitetet Paris 2 Assas till Aftonbladet.

– Därefter ska han ha tagit en master vid universitetet i Uppsala, fortsätter Mercier.

Franska TV-kanalen LCI rapporterar att mannen, som var från Algeriet, ska ha varit gift med en svensk kvinna. Till LCI säger Arnaud Mercier att han är ”fullständigt mållös” över att mannen har utfört attacken och säger att han var ”from som ett lamm”.

LÄS MER: Polis angripen vid Notre-Dame i Paris

Franska åklagare har inlett en anti-terrorutredning kring händelsen.

Säpo: Mannen inte känd av oss

Svensk polis har däremot ingen kännedom om mannen.

– Den här personen är inte känd av oss sedan tidigare. Vi är inte involverade, mer än att vi följer händelseutvecklingen för att se om det finns bäring för våra verksamhetsområden, säger Simon Bynert, pressekreterare på Säpo, till TT.

Ett nära samarbete förs med en lång rad internationella myndigheter, men Simon Bynert vill inte kommentera om franska myndigheter har haft kontakt med Säpo i det här enskilda fallet.

Mannen hade aldrig visat några tecken på radikalisering, säger den franska regeringstalespersonen Christophe Castaner till radiokanalen RTL, enligt AFP. Castaner påminde dock om att utredningen fortfarande befinner sig i ett tidigt stadium.

Mannen ligger nu på sjukhus, sedan en av kollegorna till den polis som han attackerade skjutit honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.