Arkivbild. David Bennett, tillsammans med sin son David Bennett Jr., fem dagar efter operationen där han fick ett grishjärta inopererat. Foto: University of Maryland school of medicine/AP/TT

Mannen som fick inopererat grishjärta har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Patienten som i januari fick ett grishjärta inopererat, 57-åriga David Bennett, har avlidit. Det rapporterar New York Times som hänvisar till sjukhuset där den unika operationen utfördes.

Den 7 januari i år skrevs historia då 57-årige David Bennett blev den första patienten i världen att få ett nytt hjärta – från en genetiskt modifierad gris.

Två månader senare meddelar nu University of Maryland medical center, sjukhuset där operationen utfördes, att Bennett avled i går eftermiddag.

“Hans tillstånd började försämras för flera dagar sedan. När det blev tydligt att han inte skulle återhämta sig fick han palliativ vård. Under sina sista timmar kunde han kommunicera med sin familj”, skriver sjukhuset i ett uttalande och tillägger att man är tacksam för att Bennetts insats kunnat bidra till en stor mängd ny kunskap inom detta medicinska område.

Däremot anger sjukhuset ännu ingen direkt dödsorsak.

Fungerade bra i flera veckor

Vidare skriver man att Bennetts nya hjärta fungerade väldigt bra i flera veckor och att kroppen inte visade några tecken på att stöta bort det. Han kunde umgås med sin familj och fick även sjukgymnastik för att få tillbaka sin styrka.

Enligt New York Times har talespersoner för sjukhuset sagt att man inte kan kommentera dödsorsaken mer, då ytterligare undersökningar måste genomföras, samt att en fullständig medicinsk rapport kommer att publiceras längre fram.

Var medveten om riskerna

I januari var läkarnas bedömning att Bennett inte kunde få ett människohjärta och att han varit sängliggande länge.

– Det stod mellan att dö eller att genomföra den här transplantationen. Jag vill leva. Jag vet att det är ett långskott men det är min sista chans, sa Bennett själv i ett uttalande inför operationen.

Se klippet från januari när transplantationen utfördes.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.