Foto: TT

Manning: ”Frihet har varit något jag drömt om”

Uppdaterad
Publicerad

Chelsea Manning ska släppas fri nästa vecka efter närmare sju år i fängelse. I ett uttalande tackar nu visselblåsaren unga transpersoner som stöttat henne i ”tider av mörker”.

USA:s före detta president Barack Obama meddelade tidigare i år att Manning ska friges i maj, över tre decennier i förtid. Ex-soldaten Manning dömdes 2013 till 35 års fängelse för att ha försett Wikileaks med sekretessbelagda dokument.

”Jag kan se en framtid som Chelsea”, säger Manning i ett uttalande enligt NBC News.

Wikileaks

Tackar de som stöttat

Chelsea Manning, tidigare Bradley, är transperson och började använda namnet Chelsea under fängelsetiden. I uttalandet passar hon på att tacka unga transpersoner, men också veteraner, politiker, föräldrar och politiker som skickat brev till henne.

”Jag kan föreställa mig själv överleva och leva som den personen jag är och äntligen vara i världen utanför. Frihet har varit något som jag drömt om, men som jag aldrig riktigt tillåtit mig att föreställa mig fullt ut”, säger hon i uttalandet.

”Har hållit mig vid liv”

Manning har enligt FN-utredare fått utstå tortyrliknande behandling under sin tid i fångenskap.

”Jag kommer för alltid att vara tacksam mot de personer som hållit mig vid liv. President Obama, mitt juridiska team, och otaliga supportrar.”

Läs mer: Bakgrund om visselblåsaren Chelsea Manning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Wikileaks

Mer i ämnet