Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För att minska mikroplasten utvecklar forskare naturbaserade system. Musselbanker är ett system som kan användas som ett reningsverk när musslorna äter upp mikroplasten. Foto: Tomas Hallstan/SVT /Plastic ocean – Volvo environment prize 2022

Människor äter mikroplast – motsvarande ett kreditkort i veckan

Publicerad

Mikroplasten är utbredd överallt. Enligt forskare får människor i sig mängder motsvarande ett kreditkort varje vecka. Men förutom att kartlägga hälsorisker utvecklas samtidigt lösningar på hur man kan minska mängden mikroplast – bland annat med hjälp av musslor.

Forskarna vid det marinbiologiska laboratoriet i brittiska Plymouth är världsledande i sin kartläggning av den utbredda mikroplasten. De har upptäckt att partiklarna finns överallt – i människors blod, i snön på Mount Everest, i luften bland molnen och i haven lagrat bland levande djur.  

Mikroplast i lungor och hjärna

Utöver i människors blod har man också hittat mikroplast i människors lungor samt i moderkakan hos nyförlösta kvinnor. Forskare upptäckte även nyligen att mikroplast passerar hjärnbarriären hos möss. Därmed kan den troligen också lagras i hjärnan.  

I djur leder mikroplasten till lägre vikt och sämre fertilitet. Farhågan nu är att ämnet kan orsaka skada på människors celler med okända konsekvenser. Totalt beräknar forskare att vi människor får i oss mikroplast motsvarande ett kreditkort i veckan.  

Musslor kan vara en lösning

Richard Thompson, som är professor i marinbiologi, säger att vi måste börja ta större ansvar för användandet av plast i samhället. 

– Det kommer bli nästintill omöjligt att rensa miljön från de mikrometer små bitar som finns i sanden, i havsvattnet, inuti fåglar och fiskar. Det är ett kolossalt problem, men jag tror absolut att det är ett miljöproblem vi kan lösa.

Förutom kartläggning av mikroplasten utvecklar forskarna även naturbaserade lösningar för att minska mikroplasten i haven. Ett sådant system är så kallade musselbanker. 

Hör forskarna i Plymouth berätta om hur musselbankerna fungerar och hur mikroplast kan brytas ned i klippet ovan.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.