Foto: SVT.

”Människor kollapsar och ropar efter läkare”

Uppdaterad
Publicerad

Människor som kollapsar, ropar efter hjälp eller bara sitter i leran och stirrar framför sig. SVT:s Bert Sundström rapporterar om en mycket ansträngd situation för flyktingarna vid Makedoniens södra gräns.

– Många sitter och stirrar bara rakt framför sig. Det har regnat och många sitter i lera. Då och då är det någon som kollapsar och man hör folk skrika efter en doktor, berättar SVT:s utrikesreporter Bert Sundström som nyss anlänt till gränsen mellan Makedonien och Grekland.

Gränsen stängdes i torsdags och tusentals flyktingar fastnade vid avspärrningarna. Mitt under samtalet med Bert Sundström ser han två flyktingar som kollapsat.

Flyktingkrisen i Europa

– Nu kommer en läkare som bär på en avsvimmad flicka i tioårsåldern, en kvinna som kan vara hennes mamma har också svimmat. De ser inte ut att må bra alls.

”Blev brutalt nerslagna”

Hundratals flyktingar bröt sig tidigare i dag igenom polisens avspärrningar.

– Jag pratade med en reporter från Reuters som såg hur de försökte ta sig över. De blev brutalt slagna av polisen berättade reportern, säger Sundström.

Många familjer

På platsen finns Läkare utan gränser och volontärer delar ut vatten och mat. Det finns några tillfälliga utedass uppställda och några enmanstält.

– Men det är långt fler människor än vad det finns tillgång till tält och hjälp.

Många av flyktingarna på plats är unga män, men det finns också många familjer med små barn, berättar Bert Sundström. Många kommer hela vägen från Syrien.

– De har varit på väg i flera månader, de har tagit sig över Medelhavet och till Grekland via Kos eller någon annan grekisk ö och så hela vägen hit. Det är en lång väg.

”Kan ta i på allvar”

Att den nu relativt lugna situationen lätt kan trappas upp är tydligt, berättar Bert Sundström.

– Man har rullat ut taggtråd med rakblad längs gränsen. Man gör sig ordentlig illa om man försöker forcera den. Det finns upploppsutrustade bilar och vattenkanoner. Det är uppenbart att Makedonien har tagit hit en styrka som kan ta i på allvar.

Men, betonar han, det är också tydligt att polis och flyktingar också accepterar varandra.

– Jag såg en makedonsk polis som räckte över en flaska vatten över stängslet. Man ser att flyktingarna förstår att polisen har ett jobb att sköta och att poliserna förstår att flyktingarna är människor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet