Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vytalyj Lytvynenko deporterades från Mariupol i våras. Många av de som tvingas lämna Ukraina slussas via ryska ”filtreringsläger” – där biomedicinsk data samlas in. Foto: SVT

Human Rights Watch: Ukrainare tvångsdeporteras till Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Civila ukrainare som försöker fly från ryskockuperad mark utsätts för brutala förhör. Många har också tvångsdeporterats till Ryssland. Det slår människorättsorganisationen Human Rights Watch fast i en ny rapport.

Ryssland har upprättat ett tjugotal så kallade filtreringsläger på ockuperad mark i Ukraina där flyende ukrainare får sina fingeravtryck tagna och sina mobiler genomsökta i jakt på nationalistiska sympatier.

SVT har tidigare intervjuat personer som genomgått filtreringen. Läraren Vytalyj Lytvynenko berättade om hur han tvingades klä av sig, genomgick en förnedrande visitation och förhördes om sina politiska åsikter av rysk militär. Efter att han passerat filtreringslägret fördes han mot sin vilja till Ryssland.

Kriget i Ukraina

– Jag ville inte åka mot Ryssland men jag var tvungen. Att det finns filtreringsläger på 2000-talet är barbariskt, sade han till SVT i somras.

Förekommer i flera delar av landet

I en rapport som publiceras idag slår människorättsorganisationen Human Rights Watch fast att den systematiska filtreringen av flyende civila är olaglig samt att tvångsförflyttningen av ukrainare till Ryssland är ett krigsbrott.

– Sedan tidigare visste vi att många som flytt Mariupol tvingats genomgå filtreringslägren och förts till Ryssland, men i vår studie har vi upptäckt att det också förekommer tvångsförflyttningar från andra delar av Ukraina, säger Belkis Wille, jurist på Human Rights Watch.

– Vi har till exempel intervjuat människor i Charkiv som berättade att rysk militär sagt till dem att de skulle bussas till ukrainsk-kontrollerad mark men att de istället fördes till Ryssland.

Över 3 miljoner till Ryssland

Enligt ryska myndigheter ska fler än 3 miljoner ukrainare, bland dem en halv miljon barn, ha evakuerats frivilligt till Ryssland sedan kriget började i februari i år.

I rapporten slår Human Rights Watch fast att många av dem förts dit mot sin vilja, även om det är svårt att veta exakt hur många.

– Ryssland måste omedelbart sluta upp med att tvinga ukrainare att resa till Ryssland mot sin vilja. De måste också omedelbart sluta samla in biometriska data i filtreringslägren, säger Belkis Wille.

Läraren Vytalyj Lytvynenko lyckades så småningom ta sig vidare från Ryssland till Estland. Men flera medlemmar i en grannfamilj som han reste med försvann på vägen. Enligt rapporten har ukrainare som inte passerat filtreringen fängslats på ryskockupperad mark i östra Ukraina.

Ryssland har inte velat kommentera rapporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet