Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jörgen Elfving om tre osäkerheter kring vad som händer på marken i Ukraina. Foto: EBU, SVT

Tre osäkerheter om kriget i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifter om en ukrainsk motoffensiv, granathål i taket på kärnkraftverket i Zaporizjzja och attentat inne i den ockuperade staden Cherson.

Det råder många oklarheter kring vad som faktiskt händer på marken i Ukraina.

– Det är minst sagt komplicerat, förutom det fysiska kriget så pågår det också ett informationskrig, säger underrättelseexperten Jörgen Elfving.

– Vissa källor nämner över huvud taget inte företeelser som den andra nämner, så sammantaget är bilden väldigt diffus, säger Elfving.

Cherson är en stad i södra Ukraina som snabbt togs över av Ryssland i samband med invasionen i februari.

Kriget i Ukraina

Det har länge talats om att Ukraina ska göra en motoffensiv och ta tillbaka staden. Under måndagen kom uppgifter om att den startat. Men vad hände egentligen? Mycket är oklart förutom att det pågår strider.

Granathål i taket

Inspektörer från IAEA ska inspektera kärnkraftverket Zaporizjzja senare i veckan. Bilder från satelllitbildsföretaget Maxar visar nu att det är granathål i ett av taken. Både Ryssland och Ukraina skyller på varandra.

I staden Cherson har medlöpare till den ryska ockupationen utsatts för attentat men det är oklart exakt vem som ligger bakom.

–Det är ett högriskjobb att vara administratör eller liknande i den ryska ockupationsadministrationen, konstaterar Jörgen Elfving.

Hör Jörgen Elfvings analys av det oklara läget i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet