Mänskliga kostnader går först i Nato-debatten i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige har frågan om Natomedlemskap väckts de senaste veckorna. Den största ekonomiska kostnaden skulle bestå av ökat anslag till försvaret, två procent av BNP, något svenska regeringen redan utlovat. I Danmark, som redan är medlem i alliansen, har debatten också handlat om det mänskliga priset.

Det Natoledda insatsen Isaf i Afghanistan blev danska trebarnspappan Mads Silbergs, 49, sista utlandsuppdrag. Insatsen blev omdebatterad i Danmark, som hade de största förlusterna i förhållande till sin folkmängd.

Mads Silberg berättar hur han tog farväl av familjen på stationen för att åka till Helmandprovinsen 2010.

– När jag tänker tillbaka skulle jag aldrig ha satt mig i den bussen, säger han.

Danmark har precis som Sverige legat långt under Natos regel om att försvarsanslaget ska vara minst 2 procent av BNP. Istället har de utmärkt sig i organisationen genom att ta sig an tuffa uppdrag.

– I Nato är det tre saker som räknas och det är bidrag, bidrag och bidrag. Är man villig att ge sitt bidrag och delta i operationer så är det klart att det ger inflytande, självfallet, säger Ann-Sofie Dahl, Nato-expert och docent i internationell politik, som levt i Danmark i 20 år.

”Hybris och önsketänkande” av Sverige

Enligt Ann-Sofie Dahl, som är för ett Nato-medlemskap, har Sverige aldrig varit närmare att ansöka. Hon beskriver Sverige som ”den svagaste länken i Östersjön”.

– Det har funnits en idé i Sverige om att Sverige är så strategiskt unikt att man inte behöver vara med i Nato, vi kommer ändå få skydd, amerikanerna kommer i alla fall. Det där är både hybris och önsketänkande, säger hon.

Tror du att Sverige är beredda på den mänskliga kostanden av ett Nato-medlemskap?

– Det vet jag inte om man är. Man ska kanske tänka i de termerna också. Men jag tycker det är märkligt om man inte förstår vad åtagandet innebär, säger Ann Sofie Dahl.

Hör mer om Mads Silbergs berättelse och Ann-Sofie Dahls resonemang klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.