Marcus, 24 och andra på stranden dit människor evakuerades, fick hålla handdukar för munnen för att inte andas in den tjocka röken. Foto: Privat

Marcus befann sig i elddrabbade grekiska orten – evakuerades med båt

Publicerad

Marcus Persson, 24 och hans vän njöt av semestern norr om hamnstaden Rafina, Greklad, när de blev tvungna att lämna hotellet på grund av branden som rasade i närheten.
– Föräldrar och barnfamiljen var halvt panikslagna, säger Marcus Persson till SVT Nyheter.

Tanken var att Marcus Persson och hans kompis skulle åka hem till Sverige på tisdagsmorgonen. Så blev det inte. Runt 16-tiden på måndagseftermiddagen började rök sprida sig över orten några kilometer norr om hamnstaden Rafina.

Det började med lätt rök som spred sig, men efter några timmar blev röken tjockare och glöd flög i luften. I samband med det fick Marcus och övriga hotellgäster order om att evakuera till stranden ungefär 100 meter från hotellet.

– Folk stod och tryckte för att komma undan all rök. De satt med handdukar för att täcka för ögon och mun för att inte få i sig röken, säger Marcus Persson.

– När röken var som tjockast gick det knappt att se hotellet som var 100 meter bort, säger Marcus Persson till SVT Nyheter Foto: Privat

Hjälpte till på plats

Hundratals hotellgäster och lokalbor samlades på stranden och röken blev så tjock att man inte kunde se hotellet från stranden.

– En tant som var lokalbo kom ner till stranden med rejäla brännskador på armarna. Vi försökte linda om henne med blöta handdukar.

Marcus, med erfarenhet av krishantering från sin högskoleutbildning i kris- och konflikthantering, hjälpte folk på platsen och försökte hålla folk lugna.

– Tanken var att ingen skulle få panik. För vår säkerhet och de runt oss var det viktigt att hålla alla lugna.

”Nu gäller det bara att slappna av”

Runt 01-tiden blev personerna på stranden upplockade av båtar, för att sedan bli körda med bussar till hotell i Aten. 

– Nu gäller det bara att försöka slappna av och lugna ner sig. Man kommer väl däcka när adrenalinet väl lägger sig, säger Marcus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer