Grekisk räddningstjänst står vid en bränd strandkant i byn Mati nära Aten. Foto: Costas Baltas/TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Skogsbränder rasar – nödläge i Grekland

Uppdaterad
Publicerad

Nödläge har utfärdats sedan flera stora skogsbränder brutit ut i närheten av Aten. Hundratals hus och bilar har förstörts och människor uppmanas att evakuera området. Över 80 personer har omkommit och minst 180 personer tros ha skadats, enligt myndigheterna, uppger nyhetsbyrån TT. Greklands premiärminister har utlyst tre dagars landssorg för offren.

Skogbränder rasar på flera platser i regionen Attika, bland annat nära kuststaden Kineta väster om Aten och öster om huvudstaden.

Minst 88 personer har omkommit och de flesta döda har hittats i sina hem eller i bilar i strandorten Mati, fyra mil öster om Aten. Strax intill en restaurang nära havet i Mati har 26 kroppar upptäckts, enligt grekiska Röda Korset. De låg tätt intill varandra, svårt brända, cirka 30 meter från stranden.

– De försökte hitta en flyktväg, men tyvärr lyckades inte dessa personer och deras barn komma fram till vattnet i tid. När de såg att det inte fanns någon räddning valde de instinktivt att omfamna varandra, säger Nikos Economopoulos, Röda Korsets chef i Grekland, till BBC.

Barn bland de skadade

Kustbevakningen räddade över 700 personer som tagit sig ned till stränderna för att undkomma lågorna. Ytterligare 19 överlevande plockades upp ur havet.

En lokal borgmästare uppger för Reuters att över hundra bostäder och 200 bilar har förstörts i branden.

Utlyser landssorg

Greklands premiärminister Alexis Tsipras har utlyst tre dagars landssorg för offren.

– Idag sörjer Grekland. Till minne av de som vi har förlorat förklarar vi härmed tre dagar av landssorg. Men vi får inte låta sorgen ta över. De här tiderna handlar om kamp, enande, mod och solidaritet, säger han enligt AP.

Bränderna är de största i området på tio år. De kraftiga vindarna och den höga temperaturen, uppemot 40 grader, har försvårat räddningsarbetet. Väster om huvudstaden har en av Greklands mest vältrafikerade motorvägar mellan Aten och staden Korinth stängts av.

Hjälp från EU

Över 300 brandmän, fem flygplan och två helikoptrar deltar i räddningsarbetet, rapporterar AFP. Även armén har kallats in för att bekämpa bränderna.

Den grekiske premiärministern Alexis Tsipras har avbrutit ett besök i Bosnien för att hjälpa till med att koordinera räddningsinsatserna.

– Alla räddningsstyrkor har mobiliserats, säger han.

Ett lokalt nödläge har utfärdats i regionen Attika och Grekland har vänt sig till EU för att få hjälp med att bekämpa bränderna. Ett militärt transportplan väntas anlända med 60 brandmän från Cypern och två brandplan väntas från Spanien. Även Turkiet, Italien och Kroatien har erbjudit hjälp, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer