Se bilder från det hårt drabbade området kring Aten. Foto: Thanassis Stavrakis/TT

UD: Inga svenskar bland de skadade i Grekland

Uppdaterad
Publicerad

Flera skogsbränder härjar i närheten av Aten. Omkring 60 personer har omkommit och minst 150 personer tros ha skadats, enligt myndigheterna, uppger nyhetsbyrån TT. Utrikesdepartementet har inga uppgifter om att svenskar skulle ha skadats.

Svensken Marcus Persson befann sig i ett av de branddrabbade områdena under måndagen. Han och övriga gäster uppmanades att ta sig till stranden i närheten.

– Folk stod och tryckte för att komma undan all rök. De satt med handdukar för att täcka för ögon och mun för att inte få i sig röken, säger han till SVT Nyheter.

Människor som samlats på stranden plockades upp av båtar och kördes sedan med bussar till hotell i Aten.

”Helt utplånat”

Veronica Gleizel befinner sig just nu i centrala Aten och berättar att man där inte märker av bränderna. Men under sin bussfärd dit fick hon bevittna förödelsen. Hon berättar att hon var osäker på om hon ens skulle komma iväg eftersom delar av motorvägen varit stängd.

– Från bussen kunde man se infernot. Det var obehagligt och surrealistiskt. Det var jättemycket rök och vi såg helikoptrar och flygplan som körde till och från branden. Folk höll våtservetter för näsan för att inte andas in röken. Några grekiska vänner har en kompis vars hus brunnit ner i Mati. Mati har i princip blivit helt utplånat, säger hon till SVT Nyheter.

Inga skadade svenskar

Resebolaget Solresor hade tolv svenska turister i det branddrabbade området, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Svenskarna evakuerades till hotell i centrala Aten sent på måndagskvällen.

– I nuläget har vi inte fått någon information om att svenskar skadats, säger Per Karlsson, presskommunikatör vid Utrikesdepartementet, till SVT Nyheter.

Utrikesdepartementet uppmanar svenskar som är i Grekland eller på väg till Grekland att följa lokala medier och instruktioner från de lokala myndigheterna.

– Det är väldigt många svenska turister i Grekland och även om man inte befinner sig vid brandområdet kan det vara bra att kontakta sina anhöriga och berätta att man är i säkerhet om så är fallet, säger Per Karlsson.

Verkar vara under kontroll

– Den information vi har nu är att samtliga bränder för närvarande är under kontroll och att de evakueringar som behövts göras är genomförda. Atens flygplats berörs för närvarande inte av bränderna, säger Sofia Karlberg vid Utrikesdepartementet till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.