”Vi får se om det kommer något slags initiativ från amerikansk sida, men det som skett på sistone har varit destruktivt”, säger Margot Wallström i SVT:s Agenda. Foto: Mikael Eriksson/Andreas Hult/SVT

Margot Wallström: ”USA har motverkat en tvåstatslösning”

Uppdaterad
Publicerad

USA kan överge kravet på en tvåstatslösning när en ny fredsplan för Mellanöstern presenteras senare i år. Men en sådan fred skulle inte vara hållbar i längden, säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström.

– Det kommer att krävas ett enat och mer aktivt EU i frågan, säger Wallström i en intervju i SVT:s Agenda.

”Århundradets deal” har USA:s president Donald Trump kallat den kommande, amerikanska planen för att lösa konflikten mellan israeler och palestinier. Offentliggörandet av planen, som har utarbetats av Trumps rådgivare och svärson Jared Kushner, har dock skjutits upp flera gånger.

Det senaste budet är att fredsplanen kommer att presenteras i början av juni, efter den muslimska fastemånaden Ramadan, sade Kushner i en intervju i veckan.

Agenda

Han har inte velat kommentera huruvida fredsplanen kommer innehålla en tvåstatslösning, men uttalanden av Kushner och utrikesministern Mike Pompeo har tolkats som att en sådan lösning kan överges.

Ex-ministrar kräver enad front

Margot Wallström menar att det vore helt fel väg att gå.

– Det finns inget utarbetat alternativ. Alternativet är oordning och en besvärlig situation som kan leda till oroligheter, strider och krig.

– Jag tror att det krävs ett enat och mer aktivt EU i hela den här frågan. Det är väldigt viktigt att vi kan hålla ihop.

Andra europeiska politiker vill också se ett enat EU i frågan. I ett brev till EU:s utrikesministrar och utrikesrepresentanten Federica Mogherini, skriver ett antal tidigare utrikesministrar och EU-ledare att EU måste stå fast vid en tvåstatslösning, och avvisa en amerikansk kursändring.

Bland de som skrivit under finns de tidigare svenska utrikesministrarna Carl Bildt (M) och Lena Hjelm-Wallén (S).

”Stolt över vad vi gjort”

Med Donald Trump som president har USA erkänt Jerusalem som Israels huvudstad, och nu i år gått emot det internationella samfundet genom att erkänna Golanhöjderna som israeliskt territorium. Trump har beskyllts för att ge Israel vad landet vill ha, utan krav på motprestationer och eftergifter.

– USA har varit en garant och en yttre faktor som verkat för en fredsplan. Men det som gjorts på sistone har försämrat möjligheterna att åstadkomma detta. Vi får se om det kommer något slags initiativ från amerikansk sida, men det som skett på sistone har varit destruktivt, säger Margot Wallström.

Wallström har dock fått kritik för att ha agerat på samma vis när Sverige 2014 erkände den palestinska staten, utan att ställa motkrav. Men hon menar att det var rätt steg att ta och att fler kommer följa efter, till slut.

– Både parlament och andra länder har det absolut på sin dagordning och väntar på rätt ögonblick. Jag är stolt över vad vi gjort och ångrar inte det.

Portad i Israel

Efter erkännandet av Palestina och kritiska utspel så är inte Margot Wallström önskvärd i Israel och hon får inte göra officiella besök. Men hon säger att det ändå finns ett ”utbyte som är fullt funktionellt”.

– Det spelar ingen roll, jag kan fortfarande tala med Israel. Vi visste att de skulle låta oss betala ett pris, de är rädda att fler ska följa efter, säger Margot Wallström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet