Marine Le Pen siktar på parlamentsvalet: ”Kommer aldrig överge fransmännen”

Uppdaterad
Publicerad

Marine Le Pen erkänner sig besegrad efter att den första officiella prognosen i Frankrikes presidentval presenterats. Samtidigt blickar hon framåt och säger att hon kommer fortsätta leda partiet i sommarens parlamentsval.

– Jag kommer aldrig att överge fransmännen, säger hon.

Från hejarop till buarop. Stämningen på Le Pens valvaka vände i ett slag när den första officiella prognosen presenterats. Emmanuel Macron landar på 58,2 procent och Marine Le Pen 41,8 procent.

”Känner ingen ilska”

Marine Le Pen håller nu sitt första uttalande under valkvällen.

Presidentval i Frankrike 2022

– Idéerna vi representerar når i kväll nya höjder denna andra presidentvalsomgång. Detta resultat representerar i sig en stor seger. Miljoner av våra medmedborgare har valt vårt läger.

Hon syftar på resultat för henne som kandidat, vilket är det högsta hon någonsin nått i ett presidentval.

– Vi är mer bestämda än någonsin. Jag känner i kväll ingen ilska.

Hon beklagar samtidigt den vägen som Frankrike nu har valt.

– Jag befarar att den kommande mandatperioden inte kommer att ta avstånd från de brutala och föraktfulla handlingarna som vi sett de senaste fem åren.

Siktar på parlamentsvalet

Hon säger att hon kommer att fortsätta sitt arbeta som ledare för sitt parti, Nationell samling, och tar sikte på framgångar i parlamentsvalet som hålls mot sommaren i Frankrike.

– Slaget är inte avgjort, för om några veckor hålls parlamentsvalet. Risken ökar att Macron per automatik nu tar hem alla lagstiftande och exekutiva makter. Det är något som inget patriot kan acceptera.

– Kvällens historiska siffra placerar oss i ett mycket bra läge för att ta ett stort antal mandat i parlamentet.

– Jag upprepar det i kväll: Jag kommer aldrig att överge fransmännen! Leve republiken, leve Frankrike!, avslutar Le Pen sitt tal

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2022

Mer i ämnet