Familjen försöker undvika svält: ”Det finns ingen mat alls”

Uppdaterad
Publicerad

Den strategiskt viktiga hamnstaden Mariupol i södra Ukraina har den senaste månaden förvandlats till ett slagfält mellan ukrainska och ryska styrkor – och mitt i allt blir människor lidande.

– Vi hade ett underbart liv här – nu har vi ingenting kvar, säger Irina, som försöker hitta mat till sin familj.

På måndagen sågs några av stadens invånare komma tillbaka till vad som brukade vara deras hem i ett stort lägenhetsområde, men som efter missilattacker och strider i dag är praktiskt taget obeboeligt.

– Vi lämnas hemlösa, säger Mariupolbon Irina till nyhetsbyrån Reuters.

Kriget i Ukraina

Irina har jobbat som ingenjör på en maskinbyggnadsanläggning i staden större delen av sitt liv, men sedan kriget bröt ut vet hon och hennes familj inte vart de ska ta vägen.

Svårt att hitta mat

Med två korgar potatis, en korg lök och åtta fiskar ska familjen nu laga en soppa för att mätta åtta personer i fyra dagars tid.

– Det finns ingen mat alls, säger Irina.

Borgmästaren: Alla civila måste evakueras

På måndagen sade Mariupols borgmästare Vadym Boichenko att alla civila invånare måste evakueras för att undvika en humanitär katastrof. Enligt borgmästaren är 160 000 människor fortfarande kvar i staden, och har levt utan värme och el i flera veckors tid.

Ryssland förnekar att man ska ha haft civila mål och beskyller Ukraina för de misslyckade försöken att upprätta humanitära korridorer in och ut ur Mariupol.

Hör invånarna Irina och Genaidys berättelser i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet