Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier, berätta om vad omröstningen i Kansas säger om befolkningens inställning. Foto: SVT

Professorn om abort-omröstningen: ”Visar på en spänning”

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet i den konservativa delstaten Kansas i USA röstade under tisdagen för ett fortsatt skyddande av aborträtten. Ett valresultat som enligt Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier, kan ge politiska svallvågor.

– Glappet som finns mellan vad Högsta domstolen bestämde och vad det amerikanska folket verkar tycka kan få en viktig effekt i valet i november.

Tisdagens folkomröstning var första gången folkets väljarinställning kring aborträttigheter testades sedan USA:s högsta domstol i juni rev upp Roe mot Wade och makten i frågan förflyttades till delstatsnivå.

Omröstningen i Kansas gällde ett tillägg i delstatens konstitution som skulle göra det möjligt att anta lagar som sedan skulle kunnat leda till ett toltalt abortförbud. En majoritet av Kansas befolkning röstade nej till tillägget och därmed emot de styrande republikanska politikerna.

– Det visar på en spänning mellan befolkningen och vad politikerna vill ha, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier, i SVT Morgonstudion.

”Stor förlust”

Sedan Roe mot Wade revs upp i juni har abortfrågan varit omtvistad i landet. Resultatet i omröstningen i Kansas indikerar att frågan mobiliserat de som är emot ett inskränkande av aborträttigheterna, och gynnat demokraterna.

– Det här är en märkbar förlust för republikaner i Kansas, det här är en nyckelfråga för dem och deras väljare, säger Shawn Loging, journalist på den lokala tv-kanalen KWCH12 i Kansas.

Hör den amerikanska journalisten berätta om hur abortfrågan nu kan komma att drivas vidare i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.