I Al Hoceima i norra Marocko har demonstrationerna intensifierats de senaste dagarna. Foto: TT/AFP

Marockoturist? Var försiktig, men inte orolig

Uppdaterad
Publicerad

En växande proteströrelse har skakat Rif-regionen i Marockos norra delar. Läget är spänt, och Sveriges ambassadör Erika Ferrer uppmanar turister att vara försiktiga.
– Men det finns ingen anledning att vara orolig för att resa, säger hon till SVT Nyheter.

Protesterna har framförallt tagit plats i staden Al Hoceima, där en fiskhandlare klämdes till döds av en sopkompressor i oktober förra året.

LÄS MER: Protester i Marocko efter fiskhandlares död

Läget mer spänt

De senaste dagarna har även mindre stöddemonstrationer hållits i flera andra städer, bland annat Casablanca och huvudstaden Rabat. Folkmassorna uttryckte ilska över rörelsens inofficiella ledare, Nasser Zefzafi, som greps av marockansk polis i början av veckan.

Sveriges Marockoambassadör Erika Ferrer säger till SVT Nyheter att ambassaden ”följer utvecklingen noga”.

– Rörelsen har ökat i intensitet de senaste dagarna, och vi ser att fler demonstrationer är inplanerade, så läget är mer spänt nu.

LÄS MER: Hon leder proteströrelsen i Marocko: ”Vi är inga gangsters”

Uppmanar till försiktighet

Men för svenskar med Marockoplaner finns det ingen anledning att avstå från att resa, understryker ambassadören, eftersom de stora demonstrationerna är koncentrerade till landets norra delar.

Medan svenska turister oftast åker till södra Marocko.

– Vi fortsätter att uppmana till försiktighet vid stora folksamlingar, som förut, men det finns i nuläget ingen anledning att vara orolig för att resa, säger Erika Ferrer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer