Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Om Ukraina lyckas återta Krim så ökar deras chanser väldigt kraftigt att återta allt territorium, säger Rysslandsforskaren Martin Kragh. Foto: SVT/TT

Martin Kragh om Ukrainas framsteg: Behöver fortsätta slå in kilar

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina hävdar att man har avancerat i södra Ukraina. Men det behövs ytterligare framsteg för att kriget ska ändra karaktär, enligt Rysslandsforskaren Martin Kragh.

– Den största vinsten om de lyckas gå söderut är att man kan förstöra eller åtminstone begränsa försörjningsmöjligheterna mot Krimhalvön, säger han.

Ukraina hävdar att man har återtagit byn Robotyne i södra Ukraina och därmed brutit igenom en första försvarslinje.

Nu återstår det att se om de ukrainska styrkorna kan fortsätta att avancera.

– De behöver fortsätta att slå in den här typen av kilar och komma igenom en eller två försvarslinjer till. Det handlar om ett antal kilometer eller mil i olika riktningar för att därifrån kunna använda artilleribeskjutning, till exempel med Himars som har ganska lång räckvidd, mot militära institutioner ännu längre in, säger Martin Kragh, Rysslandsforskare vid Utrikespolitiska institutet, i SVT:s Aktuellt.

Krimhalvön ett nyckelområde

Han pekar på att man då skulle kunna rikta in sig på exempelvis järnvägsförbindelser och annan logistik bakom försvarslinjen.

– Den största vinsten om de lyckas gå söderut är att man kan förstöra eller åtminstone begränsa försörjningsmöjligheterna till Krimhalvön, säger han.

Enligt Martin Kragh är Krim ett nyckelområde för krigets framtid.

– Om Ukraina lyckas återta Krim så ökar deras chanser väldigt kraftigt att återta allt territorium, säger han.

Hur kan kriget komma att utvecklas framöver? Se Martin Kragh berätta om tre möjliga framtidsscenarion i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.