Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Alla dricker. Vissa har kontroll men en del dricker som galningar”, säger en rysk officer som vill vara anonym till SVT. Foto: TT/SVT

Kriget har lett till ökat supande i ryska armén

Uppdaterad
Publicerad

Ryska soldater som strider i Ukraina berusar sig för att orka med den påfrestning som kriget innebär. Så var det inte före den fullskaliga invasionen, visar en granskning.

– En del dricker som galningar, säger en rysk officer till SVT.

Alkohol har varit ett vanligt berusningsmedel i den ryska armén, men under kriget i Ukraina har det blivit vanligare att soldater är onyktra när de är i tjänst. Det visar en granskning av Vjorstka, en oberoende nyhetssajt som drivs av ryska oberoende journalister i exil.

De har granskat rättsfall i militärdomstolar på ockuperade Krim och i några regioner i södra Ryssland som gränsar till Ukraina. Undersökningen visar att domstolarna så gott som dagligen prövar fall där soldater misstänks för alkoholmissbruk. Det var betydligt ovanligare före den fullskaliga invasionen.

Kriget i Ukraina

Enligt journalisten Darja Kutjerenko är problemet med supande soldater troligen betydligt större än domstolsdokumenten visar.

– Det är klart att vi bara ser toppen av ett isberg. Ryssland lider svåra förluster i Ukraina och det går ju inte att sätta alla som super i arresten. Vem skulle då kriga?, säger hon.

”Alla dricker” 

Och det är inte bara soldater som befinner i säkerhet i sina baser på den ryska sidan om gränsen som dricker, utan även de som befinner sig vid fronten.  

– Alla dricker, det gjorde även jag. Vissa har kontroll på det men en del dricker som galningar, säger en rysk officer som tidigare tjänstgjort vid fronten, till SVT.  

Köper droger på darknet

Droger förekommer också bland soldaterna. Men det är långt ifrån riskfritt. SVT har tagit del av en dom där en soldat dömts till 5,5 års fängelse för att ha sålt narkotika till en kamrat.

Cannabis är den vanligaste drogen men, enligt Vjorstka, har det också blivit vanligare att soldater under kriget använder syntetiska droger. Främst handlar det om metamfetamin och mefedron som de beställer via darknet.

Den främsta orsaken tros vara att soldaterna behöver hantera den påfrestning kriget innebär, som till exempel posttraumatisk stress.

– Soldater jag talat med säger också att de använder narkotika som ett sätt att lindra smärtan efter de skador de ådragit sig, säger Darja Kutjerenko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet