Onsdagen den 7 januari attackerar beväpnade män satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i Paris 11:e arrondissement. Attacken är en hämnd för tidningens teckningar på profeten Mohammed. Foto: TTVisa alla (10)
Visa alla (10)

Attentaten som skakade Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Tolv personer sköts den 7 januari ihjäl i centrala Paris när beväpnade män attackerade satirtidningen Charlie Hebdos redaktion.Dagen efter sköts en polis i södra Paris. Den man som sköt ihjäl polisen tog sedan 16 personer som gisslan i en judisk matbutik i Paris. Efter en enorm polisinsats dödades alla de tre terroristerna. Fyra i gisslan dödades. Här följer händelseförloppet:

Onsdag 7 januari 2015

 • 11.20 på förmiddagen klev två män in på satirtidningen Charlie Hebdos redaktion på Rue Nicolas-Appert i Paris elfte arrondissement och började skjuta under ett redaktionsmöte. Under attacken ska gärningsmännen ha skrikit ”Vi har hämnats profeten”.

 • Elva personer sköts till döds i attacken. Två av dem uppges vara poliser, övriga är anställda på tidningen. Bland offren fanns fyra av tidningens kända tecknare: Stéphane Charbonnier, 47, Jean Cabut, 76, Georges Wolinski, 80, och Bernard Verlhac, 57.

 • En fransk journalist filmade en del av händelsen från ett tak i närheten. Det drygt minutlånga filmklippet visar hur två män i mörka kläder springer ut på gatan från en mörk bil och skriker den arabiska frasen för ”Gud är större” medan de skjuter. Tidningen publicerade nyligen en satirteckning på sitt Twitterkonto som föreställde ledaren för jihadistgruppen Islamiska staten (IS), Abu Bakr al-Baghdadi, men om det har med attacken att göra är oklart.

 • Efter attacken, som varade omkring 5 minuter, lämnade gärningsmännen byggnaden och flydde i en svart bil av märket Citroën DS. En bit bort mötte de en polis som försökte hindra dem från att fly. Gärningsmännen stannade och sköt rakt mot polismannen, som föll till marken. Därpå gick gärningsmännen fram till polisen och sköt honom rakt i huvudet så att han avled, inför flera vittnen. Förloppet med avrättningen av polismannen filmades av vittnen som stod på taket till Charlie Hebdos redaktion.
   
 • Gärningsmännen fortsatte genom Paris i flyktbilen, men vid halv två-tiden hittas bilen övergiven några kilometer bort på rue de Meaux i det 19:e arrondissemanget i höjd med tunnelbanestationen Porte de Pantin. Omedelbart efter attentatet höjdes säkerhetsläget i hela Île de France – regionen kring landets huvudstad – och den franske presidenten Francois Hollande höll under onsdagskvällen ett tal till nationen.

 • Över 3.000 poliser deltog under onsdagen i jakten, som under kvällen koncentrerades till staden Reims i den nordöstra franska regionen Champagne-Ardenne. Husrannsakningar ska även ha skett i Paris 19:e arrondissement, norr om Charlie Hebdos redaktion, och på orten Charleville-Mézières, strax nordost om Reims.
   
 • Under onsdagskvällen gick fransk polis ut med en nationell efterlysning av tre misstänkta män, som beskrevs som ”farliga och tungt beväpnade”. Polisen bekräftade att de misstänkta identifierades som 18, 32 och 34 år gamla.

 • Senare bekräftade en taleskvinna för Paris åklagarämbete för New York Times att den yngste misstänkte gärningsmannen hade överlämnat sig själv till polisen, i Charleville-Mézières. 18-åringen ska ha sett sitt namn spridas på sociala medier och därefter själv uppsökt polisen. Enligt Le Figaro är han svåger till en av bröderna. Han är inte misstänkt för något brott. Franska medier citerar artonåringens vänner som säger att han befann sig i skolan under attacken.

 • De två kvarvarande misstänkta identifieras  som bröderna Cherif och Said Kouachi, härrörande från Paris. En av bröderna ska tidigare ha dömts för terrorbrott. De misstänkta ska enligt franska medieuppgifter ha lämnat kvar id-handlingar i flyktbilen från dådet i Paris, vilket gjorde att polisen kom dem på spåren.
   

Torsdag 8 januari 2015

Ännu ett polismord i Paris

 • Under torsdagsförmiddagen sköts också en polis och en kommunanställd i Montrouge utanför Paris, när en man öppnade eld med automatvapen. Polisen som sköts avled senare av sina skador.

  Det fanns under torsdagen inga bekräftade kopplingar mellan dådet i Montrouge och onsdagens attack mot satirtidningen Charlie Hebdo.

Bröderna siktades på bensinmack

 • Enligt nyhetsbyrån AFP greps ytterligare sex personer under natten till torsdagen, men de två bröderna, 32 och 34 år gamla, som tros ligga bakom attacken, fortfarande var på fri fot under torsdagseftermiddagen. De gripna ska ha nära relationer till bröderna.
   
 • Tidigare under torsdagsförmiddagen vid halv elva-tiden ska de eftersökta männen, Chérif och Saïd Kouachi, ha setts i en vit Renault Clio på en bensinstation längs väg RN2 i höjd med Villers-Cotteret, som ligger i Aisne. I baksätet ska grova vapen, bland annat raketgevär och automatvapen, ha funnits. Det rapporterar bland andra tidningen le Parisien.
   
 • Bilden av de misstänkta mördarna bakom attacken mot Charlie Hebdo blir allt tydligare. En av bröderna var välkänd hos fransk säkerhetspolis. De två bröderna fanns med på en ”no fly”-lista över misstänkta terrorister, enligt uppgifter från USA, skriver brittiska The Thelegraph. Enligt New York Times hade både Said Koauchi , 34 och hans 32 -åriga bror Chérif identifierats som säkerhetshot .

  Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve har även lämnat fler uppgifter om Saïd Kouachi, den äldre av de två bröderna. Han ska vara bosatt i Reims och arbetslös. Han har aldrig dömts eller åtalats för något brott, men har flera gånger figurerat i utredningar kring sin bror Chérif.

En flyktbil hittad

 • Säkerhetsstyrkor bestående av polis, gendarmeri och militär finkammade ett omkring 300 kvadratkilometer stort område kring orterna Crépy-en-Valois, Villers-Cotterêts och Longpont, i departementen Aisne och Oise.
   
 • De efterlysta männens flyktbil ska ha övergivits i området.

Fredag 9 januari 2015

Intensifierad jakt under fredagen

 • Sökandet efter de misstänkta terrorbröderna fortsatte i Picardie under natten mot fredagen. Fem helikoptrar utrustade med värmekameror deltog i insatsen. Nio personer har frihetsberövats i jakten på de misstänkta attentatsmännen, uppger det franska inrikesministeriet. Omkring 90 personer har förhörts än så länge och de nio som hålls kvar ska stå nära de bröder som misstänks för dådet.
   
 • Det talas också om att så många som 88.000 poliser, gendarmer och militärer deltar i insatsen.

En person gisslan

 • Strax före klockan nio på fredagsmorgonen kapades en bil i Montagny-Sainte-Félicité av två personer beväpnade med automatvapen. Enligt bilägaren överensstämde kaparnas utseende med de misstänkta brödernas. De stoppades av vägspärr i byn Dammartin-en-Goële där skottlossning utbröt.
   
 • Några minuter senare avlossades skott i ett industriområde i det lilla samhället Dammartin-en-Goële i länet Seine-et-Marne. En person togs som gisslan i en liten tryckerifirma, uppger en källa för nyhetsbyrån AFP. Enligt det franska inrikesdepartementet kan man dock inte bekräfta att männen verkligen har gisslan med sig.
   
 • Förhandlingar inleddes mellan polis och gisslantagarna. Enligt Sky News ska de misstänkta bröderna ha sagt till polisen att de är redo att ”dö som martyrer.”

 • Franska myndigheter kunde vid lunchtid på fredagen evakuera en skola efter att de två terrormisstänkta per telefon gått med på att låta barnen lämna skolan i säkerhet, rapporterar AP.

 • Under fredagen bekräftade också polisen att torsdagens skottlossning i Montrouge söder om Paris då en kvinnlig polis dog har koppling till bröderna Kouachi. Den misstänkte tredje personen ska ha tillhört samma jihadistcell som terrorbröderna, en jihadistcell i Paris som för tio år sedan skickade unga män för att strida i Irak.

Dubbeldrama – ytterligare en gisslansituation

 • Vid lunchtid på fredagen inleddes ännu ett gisslandrama – denna gång i en judisk matbutik i Paris i området Porte de Vincennes. Den beväpnade mannen var densamme som sköt ihjäl poliskvinnan på torsdagen. 16 personer togs som gisslan. Amedy Coulibaly krävde att insatsstyrkan släppte bröderna Kouachi. Om han inte fick gehör för sina krav skulle han avrätta sin gisslan.

Bröderna Kouachi dödade

 • Vid fem-tiden på fredagseftermiddagen rapporterade flera medier om att en insats pågår mot tryckeriet där de två jagade bröderna Kouachi ska ha förskansat sig. Smällar hördes och rök sågs stiga från byggnaden.
   
 • Omkring 17.20 bekräftar fransk polis att bröderna Kouachi har dödats under polisens och militärens insats i Dammartin-en-Goële nordost om Paris. En 26-årig man som hållts som gisslan kan fritas.

Polisinsats mot butiken i Paris

 • Ungefär samtidigt som insatsen mot bröderna vid industribyggnaden i Dammartin-en-Goële hördes också kraftiga explosioner vid matbutiken Porte de Vincennes.
   
 • Gisslantagaren Amedy Coulibaly dödades och flera ur gisslan i Porte de Vincennes fritogs. Fyra dödades av gärningsmannen omedelbart efter att han gått in i butiken.

Lördag 10 januari

 • Hayat Boumeddiene, fru till Amedy Coulibaly, misstänktes ha hjälpt till vid terrordådet. Under lördagen bekräftades uppgifter om att hon åkt från Frankrike redan 2 januari och tros nu vara i Syrien.

Söndag 11 januari

 • Stora manifestationer för frihet anordnas runt om i världen. Bara i Frankrike är nästan fyra miljoner med i manifestationerna.

Måndag 12 januari

 • 10.000 personer ur Frankrikes säkerhetsstyrkor har kallats in för att skydda landet. Tusentals poliser finns på plats för att skydda judiska skolor de närmaste dygnen.
   
 • Övervakningsbilder släpps som visar hur Hayat Boumeddiene anlände till Turkiet redan den 2 januari. Torsdag den 8 januari, en dag efter attentatet mot Charlie Hebdo och en dag före hennes makes attack mot kosherbutiken, passerade hon gränsen till Syrien. Hennes mobiltelefon ha spårats till staden Akcakale, vid gränsen till IS-kontrollerat territorium.
   
 • Fransk polis tror att upp mot sex personer i den terrorcell som utförde dåden fortfarande är på fri fot.

Tisdag 13 januari

 • En man som gripits i Bulgarien 1 januari uppgavs ha koppling till bröderna som utförde terrordåden.
   
 • I Frankrike hölls en ceremoni för de tre döda poliserna som tilldelas utmärkelsen riddare av Hederslegionen. Samtidigt begravdes de fyra offren för gisslandramat i matbutiken i Jerusalem. Tusentals människor följer begravningarna som också sänds på flera tidningars webbsidor.
 • Charlie Hebdo är en fransk satirtidskrift som kommer ut en gång i veckan. Upplagan ligger i normala fall på 75 000 exemplar.
 • År 2006 återpublicerade tidskriften de tolv Muhammed-teckningar som tryckts av danska Jyllands-Posten och lett till världsomfattande protester. Tidskriften stämdes av flera muslimska samfund, men friades med hänvisning till att teckningarna var riktade mot muslimsk terrorism – inte mot islam i allmänhet.
 • År 2011 förstördes Charlie Hebdos redaktion av en bomb inför utgivningen av ett nummer med fler Muhammed-teckningar.
 • På jihadistsajter förekom både hot och uppmaningar till aktioner mot tidningen.
 • Vid nyår 2012/2013 aviserade tidningen en tecknad biografi över profeten – inte satirisk, däremot ett projekt som utmanade den muslimska traditionen att inte avbilda Muhammed.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet