Kenyaner sörjer Angela Nyokabi, student som dödades i mass-slakten på Garissa-universitetet. Foto: TT

Massakerns första offer begravs

Uppdaterad
Publicerad

Kenya har börjat begrava offren från den ohyggliga massakern mot ett universitet i Garissa, där närmare 150 människor dödades.

I Nairobi deltog hundratals studenter när, en av massakerns offer, Angela Nyokabi Githakwas kista hämtades från bårhuset till hennes hemby några kilometer norr om huvudstaden för att begravas. Hon var en de första att jordfästas, av de 147 studenter som dödades i den somaliska extremistgruppen al-Shabaabs attack mot det kenyanska universitetet i förra veckan.

På Nairobis största bårhus kunde anhöriga till ett tjugotal av offren hämta kistor med kvarlevor i fredags. Men de allra flesta väntar fortfarande på att få begrava sina anhöriga.

Presidenten skickar kondoleansbrev

I torsdags skickade landets president Uhuru Kenyatta brev till offrens familjer där han uttryckte sina kondoleanser och skrev att ”de aldrig skulle glömmas” och deras ”förövare aldrig skulle förlåtas”. Brevet har hittills skickats ut till 130 familjer. De resterande ska få brevet när arbetet med att identifiera offren är helt färdigt.

Kenyatta har kallat extremistgruppens avrättning av icke-muslimska studenter för en ”medeltida barbarisk slakt” och har sagt att han ska ge igen ”så hårt som är möjligt”. I veckan förstörde kenyanska krigsflygplan två av al-Shabaabs baser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorattack mot universitet i Kenya

Mer i ämnet