Massevakueringar i Sibirien efter bombhot

Publicerad

Tiotusentals människor har evakuerats i flera städer ryska Sibirien efter att bombhot riktats mot skolor, sjukhus och andra offentliga byggnader.

Bombhoten har skickats i brev där anonyma avsändare varnar för att sprängämnen placerats ut, uppger ryska medier idag.

I staden Abakan har femtontusen personer evakuerats när 19 skolor, sjukhus, flera myndigheter och köpcentra tömts skriver den oberoende nyhetsajten Meduza. I staden Omsk har över femtio byggnader mottagit meddelanden om att de har minerats, rapporterar Newsru.

Räddningstjänsten i beredskap

Totalt handlar det om ett tiotal drabbade städer, däribland Novosibirsk, Irkutsk, Barnaul och Krasnojarsk.

Evakueringarna började redan i torsdags. Räddningstjänsten har satts i beredskapsläge samtidigt som polis nu försöker utreda sanningshalten i hoten. Än så länge finns inga bekräftade uppgifter om att byggnaderna verkligen har minerats.

Hotsamtal från Syrien

Under hösten 2017 skedde likande evakueringar av offentliga byggnader över hela Ryssland efter att 2 700 anonyma samtal om utplacerade bomber.

Enligt den statliga nyhetsbyrån RIA Novosti evakuerades då över två miljoner personer i 190 städer mellan september och november. Först påstod myndigheterna att det handlade om övningar, men senare uppgav det ryska inrikesministeriet att majoriteten av samtalen om att byggnader minerats kommit från ”terrorister i Syrien”. Inga sprängmedel ska då ha hittats, enligt de ryska myndigheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.